lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikorzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE
Słodko-Słony Świat IlonyDomowa cookierenka Agi ") 50 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g) 3 jajka 16 niedużych śliwek lukier lub cukier puder po upieczeniu Najpierw przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem
Simply FoodRewelacyjne, puszyste i wilgotne ciasto Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier
Gotowanie moimi oczamikubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko Przygotowanie zaczynamy od przygotowania kruszonki – masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy i dzielimy na 2 części (większą i mniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką
Szybko Tanio Smaczniepiekarniku. Może się okaże, że jednak to są Wasze smaki. Zawsze to trochę lżejsza i zdrowsza wersja obiadu. Ja to bym jeszcze zmieniła jabłka na gruszki. O, albo na śliwki. Muszę sobie to zapisać. Węgierki w sezonie, będą pasować do tego jak ulał. Bo dynia chyba dojrzewa jakoś też w ich okolicach. Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 350 g mąki(...)myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy z jabłkami Racuchy
Kardamonovyprzepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, ½ l mleka, 2 budynie śmietankowe, niepełna szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki żelatyny. Ponadto: 200g suszonych śliwek, 100g mlecznej(...)wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Krem : Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną żelatynę. Wykonanie : Nasączony spód biszkoptu posmarować połową masy budyniowej. Na to rozłożyć suszone śliwki w czekoladzie. Przykrywamy biszkoptem, na to ponownie rozsmarować masę. Pozostałą roztopioną czekoladą
Słodki Zakątekpokoleń i został już sprawdzony prawie z każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko kwaskowate - dodatkowo podbiją smak ciasta. Ciasto po upieczeniu można posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać
My simple kitchenpotrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych i nic mi po niej nie jest. Danie niezwykle sycące i pyszne. Spróbujcie! Aż w końcu przyszedł czas na ciasto! Podniosłam znacznie poprzeczkę mojej patelni. Tak , zrobiłam ciasto(...)JEST TUTAJ I CIESZY SIĘ 15 TYŚ. WYŚWIETLEŃ. Przede wszystkim prostota wykonania tego ciasta rzuca na kolana. Następne danie to...totalna improwizacja. Powstało z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości. Bardzo szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż sekretem jest dodatek suszonych śliwek. ZERKNIJCIE SZYBKO TUTAJ, NA SZYBKI MAKARON! Ten makaron właściwie powstaje na oczach gości. Jest
Z Kuchni Do Kuchnisoli duży słoik powideł śliwkowych Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem(...)wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt, kładziemy na niej dużo dżemu, zlepiamy brzegi formując podłużną bułeczkę – układamy łączeniem do dołu w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy 15 min. Artykuł Bułeczki ze śliwkami pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakuje[/foodiepress] Artykuł Pudding z tapioki ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl .
Pogotujmy.plJuż dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotujągorycz jest kompletnie niewyczuwalna, więc naprawdę nie obawiajcie się o smak! Jabłka można zamienić np. na śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został oprószony wierzch ciasta (jeżeli już zdecydujecie się na ten dodatek, to polecam cynamon wymieszać z cukrem pudrem, gdyż
Kraina Miodem Płynącaktóre pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość