ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:276/457)

pleśniak 154

ciasto chodziło za mną już od dawna. Ale do tej pory jeszcze nie miałam okazji się z nim zaprzyjaźnić ;-) Teraz wreszcie przyszła na niego pora. Tym bardziej, że aż wstyd przyznać w zamrażalniku jeszcze czeka mrożona porzeczka.  Przepisów znalazłam wiele, ale ostatecznie skorzystałam z Moich wypieków :)  Składniki: 200 g masła 4 jaja (osobno białka i żółtka) 3 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao słoik dżemu (gęstego u mnie śliwki własnej roboty + ok 150 g porzeczki) Przygotowanie: zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i żółtkami zagnieść szybko ciasto, które należy podzielić na 3 części do 1 z części dodać kakao i ponownie zagnieść z ciasta

Gotowanie z pasją
Galette z rabarbarem 177

Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość, że jest właśnie proste w przygotowaniu, nie ma opcji

bistro mama
Racuchy z twarogiem na sodzie 82

dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Racuchy z twarogiem na sodzie 89

dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Śledzie po kaszubsku 89

Doskonałym pomysłem będą również śledzie korzenne , w musztardzie lub śledzie gajowego . Jeśli chcesz postawić na nieco bardziej urozmaiconą wersję, wybierz śledzie z suszonymi pomidorami lub śledzie z orzechami i śliwkami . Czy śledzie po kaszubsku można mrozić? Śledzie z poniższego przepisu są tak smaczne, że raczej mało prawdopodobnym jest, abyś musiał martwić się resztkami. Jeśli jednak tak się stanie, pamiętaj(...)Zobacz też inne przepisy na śledzie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie korzenne Śledzie z orzechami i śliwkami Śledzie w śmietanie Śledzie z żurawiną Śledzie gajowego Zobacz też nowe przepisy: Śledzie po sułtańsku Śledzie po kaszubsku Ciasta na Boże Narodzenie – 14 przepisów Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem Dorsz w orzechowej panierce Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Okolice

okolicepalnika.pl
Śledzie po sułtańsku 73

śledzie po kaszubsku lub śledzie w śmietanie . Świetnie sprawdzą się również śledzie w musztardzie , z żurawiną lub z suszonymi pomidorami . Do moich osobistych faworytów należą śledzie z orzechami i śliwkami , śledzie korzenne oraz śledzie gajowego. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute(...)lodówce około półtorej tygodnia. Zobacz też inne przepisy na śledzie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie korzenne Śledzie z orzechami i śliwkami Śledzie w śmietanie Śledzie z żurawiną Śledzie gajowego Zobacz też nowe przepisy Śledzie po sułtańsku Śledzie po kaszubsku Ciasta na Boże Narodzenie – 14 przepisów Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem Dorsz w orzechowej panierce Artykuł Śledzie po sułtańsku

okolicepalnika.pl
Gulasz cebulowy 117

też inne przepisy na wieprzowinę Polędwiczki w ziołowej skorupce Szybkie czerwone curry Makaron ryżowy z wieprzowiną Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Schab po azjatycku Zobacz też najnowsze przepisy : Gulasz cebulowy Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Artykuł Gulasz cebulowy pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Desery bez wyrzutów sumienia – 25 przepisów 171

fasoli Galaretkowiec w wersji dietetycznej Lekki sernik na zimno Jogurtowiec z jeżynami Kopiec kreta – przepis na ciasto w wersji light Ciasto szpinakowe z granatem – wersja light Rolada szpinakowa na słodko Dietetyczny deser z persymoną Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową Śliwki pod zdrową kruszonką Razowe placki bananowe – dietetyczne, bez tłuszczu, wegańskie Słodkie muffiny bez cukru – super zdrowe! Sernik z konfiturą Pascha

Dorota Smakuje
Torcik cappuccino czyli Slodki Czwartek odc.142 190

dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek w czekoladzie. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 535

Zapraszam na ciasto z sezonowymi owocami o wyraźnym, śmietankowym posmaku:). Nie wyrasta wysokie, ale jest naprawdę smaczne. Owoce, w moim przypadku śliwki, to nie tylko akcent, czuć je bardzo wyraźnie.  2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej  200g margaryny lub masła 2 jajka L 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany

Szefowa kuchni
Piernik na powidłach śliwkowych 210

papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C.  Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z kurkami 211

jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Keks herbaciany 177

Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru  - 75 g masła w temperaturze pokojowej  - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej

Corner With Recipes
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 153

łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy

Marder&Marder Manufacture