sięgam, zasłodzić się na kilka dni i mieć spokój. Za najsmaczniejsze konfitury uważa się te z agrestu, malin, moreli, śliwek, truskawek i wiśni. Można je podać gościom do herbaty, posmarować herbatniki, domowe czekoladowe ciasteczka... Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów, do wysmarowania upieczonych blatów biszkoptu, przełożonych dowolną konfiturą, polane czekoladą, udekorowane owocami, najlepiej sezonowymi, latem(...)może przygotować konfiturę, każdy może upichcić proste ciasto i smakować z konfiturą; na kanapkę, chałkę z masłem, kto się nie skusi?! Ja bynajmniej nie znam! Podane poniżej składniki na konfiturę mogą posłużyć za bazę do innych owocowych konfitur, np.: z truskawek, wiśni, rajskich jabłek, płatków róży, pigwy, mirabelek, melona, berberysu, śliwek i moreli, nieco urozmaicajac ilości wody
Zasmakuj Kuchnikoreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać świąteczne resztki. Takie tartaletki z pewnością wszystkim zasmakują
okolicepalnika.plpomocy mikrofali, z tradycyjnych składników. Musze przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę(...)miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3-5 minut ( trzeba wyczuć swoją mikrofalę). Lekko wystudzić. Nałożyć
DefinicjaSmakubułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1 jajko 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki soli 100 g masła 3 łyżki(...)Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować
Zakamarki mojej kuchniszybki w przygotowaniu deser. Na ciasto francuskie jest masa możliwości, od słodkich chrupiących ciastek i rogalików po wytrawne tarty lub pizze. Polecam Ci mój przepis na pyszne rogaliki z ciasta francuskiego lub ciekawe w smaku gniazdo serowe . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto francuskie z pysznym budyniem waniliowym lub śmietankowym. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego(...)potrwa to chwilę. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na sporej desce lub stolnicy, pokrój na osiem równych części. Możesz podzielić też ciasto na mniejsze kawałki, powstaną mniejsze ciasteczka. Na jedną połowę ciasta nałóż porcję budyniu, resztę ponacinaj nożem (jak na zdjęciu). Nałóż ponacinaną część ciasta na część z budyniem, dociśnij brzegi i zrób wzorek
Zasmakuj KuchniKnedle ze śliwkami są pyszne podane na ciepło ze śmietaną i cukrem. Idealne danie na letnie dni, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1/3 ziemniaków ugotowanych( waga surowych po obraniu ) 1 jajko 500 g mąki pszennej 500 g dużych śliwek węgierek śmietana i cukier do podania knedli PRZYGOTOWANIE : Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy(...)miski, wsypujemy mąkę psenną, dodajemy 1 jajko i wyrabiamy ciasto jak na kopytki. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na 2-3 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy i dzielimy na porcje średniej wielkości. Porcje wałkujemy na placki, posypując stolnicę mąką i na każdy placek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy, powstanie knedla. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku około
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na puszyste, lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Składniki 5 jajek 25 dkg cukru kryształu Pół szklanki oleju Pół szklanki wody 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki (ale pyszne jest też z wiśniami, czereśniami) Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem po kolei ucierając. Na koniec ubić
Wasze Przepisycytryny Nadzienie 500 gram bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki) 200 gr powideł śliwkowych (powidła wed ł ug własnego uznania) Polewa 70 gr cukru pudru sok z cytryny 1 żółtko 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Ciasto
La grande e la piccola cuocaPyszny, idealnie słodki serniczek z czekoladową pianką przygotowaną na bazie bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady. Do tego porcja posiekanych suszonych śliwek. Jeśli dopadła Was chandra, taki
Smaki Na TalerzuKnedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad! Nie wiem jak
Pogotujmy.plSkładniki : Spód • 100 g obranych orzechów laskowych • 100 g suszonych daktyli lub śliwek Masa serowa • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy
KUCHNIA POLSKARumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze
W kuchni Karmel-itkiłyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis: Do miski przesiać mąkę, dodać zimne posiekane masło, cukier, śmietanę, sól i wiórki kokosowe.Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki, Formę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni, Pierwszą
tyfranboxCrumble ze śliwkami i gruszką Crumble ze śliwkami i gruszką, to pyszny jesienny deser. Pierwszy raz tę klasyczna wersję ze śliwkami upieczono w Anglii podczas Drugiej Wojny Światowej. Ponieważ nie było dostępu do wszystkich produktów potrzebnych do upieczenia ciasta, zrobiono taką wersje bardziej okrojoną. Tak przypadła do gustu biesiadnikom, że robi się ją do dziś. Ja zrobiłam wersję z innym(...)goździki. Crumble można też upiec na przykład z jabłkami lub figami. Śliwkowe przepisy na blogu Na blogu znajdziesz także inne śliwkowe przepisy w wersji na słodko: knedle ze śliwkami śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką krucha tarta ze śliwkami i kruszonką rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię
Kulinarne przygody Gatitykarmelizowanymi owocami – idealny deser na jesień Jesień to czas, kiedy na straganach królują gruszki , jabłka i śliwki . Nie mogłam się oprzeć, kiedy dostałam całą torbę dojrzałych, soczystych gruszek. Zdecydowałam, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie będzie tarta gruszkowa – kruche ciasto w połączeniu z karmelizowanymi owocami brzmi jak deser idealny na chłodniejsze dni. U nas jak na razie dominują nieprzyzwoite
codojedzeniaochotę na małe słodkie (ale nie za bardzo) co nieco wypróbuj ten przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę. Jeśli nie lubisz za bardzo robić
Zasmakuj Kuchni