ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:265/457)

Ciasta na święta 2759

kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/     Propozycje ciast na święta   Linki do przepisów: ​ https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi-sliwkami/ https://mgotuje.pl/sernik- krolewski/ https://mgotuje.pl/sernik-z- brzoskwiniami/ https://mgotuje.pl/sernik-z- ciasteczkami-oreo/ https://mgotuje.pl/sernik-z- maslem-orzechowym-masa- kajmakowa

Marta Gotuje
Odwrócone ciasto marchewkowe | Zalety słodkich wypieków z warzywami 124

Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można

Fitsweet.me
bez wyrastania ciasto drożdżowe owocowe z kruszonką... 151

kruszonka - w opisie nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Prosto, owocowo. Pysznie 133

minut.Ostudzić.Posypać cukrem perłowym.Smacznego!Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszyste i delikatne – tajemnica doskonałego wypieku drożdżowego 27

kolorem. To zaleta cukru trzcinowego muscovado. Zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta z muscovado jest niesamowicie pociągający! Krok po kroku do perfekcji Tajemnicą smacznych i puszystych drożdżówek jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe . Do drożdżowego ciasta dodaję sporo masła, przez co drożdżówki są mięciutkie i dłużej zachowują świeżość. Perfekcyjne ciasto drożdżowe nie powinno się kruszyć. Wyraźnie widać w przekroju, że nitki glutenu(...)drożdżówki są lekkie i sprężyste. Nitki glutenu powstają podczas wyrabiania ciasta. Proces ten jest kluczowy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji wypieku. W trakcie wyrabiania ciasta białka gluteniny i gliadyny, znajdujące się w mące, łączą się, tworząc sieć glutenu. To właśnie ta sieć nadaje ciastu elastyczność i sprężystość. Ciasto na drożdżach powinno być dobrze napowietrzone, co oznacza, że należy je wyrabiać

codojedzenia
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 298

Dzisiaj zapraszam na udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny nie tylko na co dzień

Oryginalny smak
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi 74

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi to oryginalny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Dodałam do nich zeszkloną cebulkę, odrobinę miodu, cynamon i goździki. Dzięki temu

Oryginalny smak
Cytrynowo - kakaowa babka z owocami 187

cukru  * 4 jajka  * łyżeczka proszku do pieczenia  * 1 cytryna  * 2 łyżki kakao  * owoce : porzeczki, śliwki, maliny Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe

Magiczne Życie Marty
Pieczony schab z morelami i śliwkami 175

Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i

Oryginalny smak
Drożdżówka z nutą śliwki 114

                                   Po raz kolejny dzięki uprzejmości Tupperware dostałam produkt do przetestowania. Tym razem jest to forma Silikonowy Król. Forma ta jak i wszystkie produkty tej firmy są

Ewa w kuchni
Napoleonka bez pieczenia na biszkoptach 77

ciasto. Specjalistką od tego ciasta jest u nas moja córka – to jej popisowe danie Bardzo cieszy mnie to, że cały czas chce i ma nowe pomysły jak je urozmaicać i wzbogacać Dzisiaj wersja z biszkoptami, amarantusem preparowanym i śliwkowym pudrem Bazą do przygotowania tego ciasta jest stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało(...)truskawkowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 paczka krakersów 1 paczka biszkoptów posypka z liofilizowanej i sproszkowanej śliwki do dekoracji preparowany amarantus do dekoracji Jak zrobić napoleonka bez pieczenia na biszkoptach: Zaczynamy od przygotowania blachy do ciasta (jeśli blacha jest nie pierwszej nowości wykładamy ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia). Najpierw na dnie blachy wykładamy krakersy

Dorota Smakuje
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 230

spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie:Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez(...)tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.Krem:Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie

Ala piecze i gotuje
Kruche rogaliki 102

farsz 60 g orzechów laskowych 80 g cukru trzcinowego 180 g dżemu lub marmolada z pigwy lub dżem z kwaśnych śliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 1 duże jajko 3 łyżki cukru trzcinowego Instructions Przygotowanie ciasta Do malaksera wsypać przesianą mąkę , skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrobić ruchem pulsacyjnym przez kilka

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami 161

szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki  12 szt Lukier: cukier puder 1 szklanka sok pomarańczowy 4 łyżki Wykonanie: Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto(...)jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40  minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś

Różowa kuchnia
RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU, NADZIEWANE RICOTTĄ 145

mamy maj...Zazieleniło się wkoło pięknie, śliwki ukwieciły się pięknym kwieciem..Tylko pogoda coś nie ta. Za mało słonko i troszkę za zimno. Miejmy nadzieje że kolejne dni przyniosą zmianę, upragnione ciepło. A oczekiwanie niech nam umilą te rurki smażone w głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna  MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny(...)jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni