Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki(...)łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej
Mania Gotowaniaprostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone(...)szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie) 1 szklanka oleju 2 jajka 200 g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina) Ciasto jabłkowe – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama
CiastkozercyKiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki obowiązkowo musi być drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich(...)wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem,do ubitych dodać jogurt i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z jogurtem, dodać wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto . Nie przerywając wyrabiania wlewać powoli olej. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elkimogłam przejść obok niego obojętnie. Postanowiłam przygotować pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem . Ciasto z rabarbarem to extra szybkie i bardzo proste do zrobienia ciasto. Wystarczy jedna miska i dosłownie 15 minut na uszykowanie tego ciasta, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Będzie(...)śniadanie z szklanką ciepłego kakao. Ciasto z rabarbarem łatwo się kroi, jest podzielne i tanie. Dodatkowo rabarbar możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi, możemy wykorzystać np. borówki, śliwki czy czereśnie. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto z rabarbarem: 4 jajka 1 szklanka cukru
Gotuj z PrezesemKlasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu
Pyry na Gazsklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam
Kraina Tysiąca SmakówDzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki(...)nich cukier. Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki zmiksowałam. Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę. i pokrojone suszone śliwki i morele. Na koniec zapach i garść płatków migdałowych. Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem. Wlałam je na blachę o wymiarach 29/22
potrawyregionalnepiekarniku a następnie zmiksować. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić. Będą potem w zimie przydatne do placków ale też ciast czy sosów. Placki z dynią i śliwkami Składniki: 2/3 szklanku pure dyniowego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu ok 300 g mąki 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)suche składniki do mokrych i wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia). Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Śliwki umyć, przekroić każdą na pół, wypestkować. W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki
Smaczny zeszytPomysł na to ciasto przyszedł mi do głowy przed świętami, kiedy zostało mi sporo śliwek suszonych. Niestety przed świętami nie zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt(...)Śliwki zmiksować z miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto
talerz przyjemnościdzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:) Składniki (moja blaszka(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję
Zasmakuj Kuchnipyszne i efektowne ciasta świąteczne . 1. Piernik z serem przepis na: Kulinarne Odsłony Pati (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym przepis na: Słodko-Słone Pichcenie 3. Makowiec na kruchym cieście z pianką przepis na: Kasia w Garach 4. Kokosowa śnieżynka – sernik na zimno przepis na: Kulinarne Inspiracje Futki 5. Murzynek ze śliwkami przepis na: Smakołyki
BabskiePorady.pl - Przepisyprzez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki
Gotowanie moimi oczamiśliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI:* śliwki węgierki – 2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopierogi rozpływają… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to… ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki To proste i pyszne ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw, które(...)cukier.… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z przezroczystą galaretką – tort z kremem budyniowym i owocami Ciasto z przezroczystą galaretką to kakaowy tort z kremem budyniowym, owocami i galaretką! Tort pięknie się prezentuje dzięki wkładce z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu
Via Gustojest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
RAROSSA