ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:197/457)

Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 131

wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor

Apetyczna babeczka
Mazurek śliwkowo czekoladowy 107

powstał mazurek śliwkowo czekoladowy.  Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 200 g masła 1 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietany kremówki(...)Ciasto:  Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg -  pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie.  Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą.  Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg. Ciasto razem z papierem przełożyć  na blachę

Stare Gary
Bliny ze śliwkami. 131

wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania :   Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek i cukru pudru dajemy do głębokiej miski lub rondla. Całość dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję(...)gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3  - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęcie placków z patelni układamy je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie 55

Drożdżowe buchty z pieczonymi śliwkami Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami. Bułki te możemy oczywiście nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie a śliwek mogę teraz dodać tyle(...)mąki typ 500 szczypta soli otarta skórka z 1/2 cytryny lub limony 40 g masła miękkiego SOS MLECZNY 100 ml mleka 30 g cukru 30 g masła ŚLIWKI 1 kg śliwekśliwki węgierki lub inne 3 – 4 łyżki miodu 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu Wykonanie BUŁKI W misce miksera mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki

Tajemnice Smaku
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 182

kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.  Ciasto

Ala piecze i gotuje
piegusek ze śliwkami 111

Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Knedle ze śliwkami’’ 118

około 600 g śliwek cukier z wanilią i karmelem bułka tarta masło Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odrywamy nieduże kawałki ciasta, spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi kształtując kulki. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułeczką

Podróż w kulinaria
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 292

poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest

Gospodyni Miejska
Naleśniki z sosem śliwkowym 49

Prosty przepis na naleśniki z serem i śliwkami Pyszne naleśniki z sosem śliwkowym, gdy nagle masz ochotę na coś słodkiego. Klasyczne naleśniki na słodko ze śliwkami i twarogiem. Koniec wakacji i sezon śliwkowy w pełni, należy z tego korzystać. Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki bez grudek ? Pyszne cynamonowe naleśniki na słodko. Idealne naleśniki czy istnieje coś takiego? Zdanie(...)chrupiące i rumiane, a dla jeszcze innych wilgotne i blade. Każdy ma prawo wyboru, dzisiaj moje idealne naleśniki z sosem śliwkowym. Szybki przepis na idealne ciasto na naleśniki, ser do naleśników i śliwki z cynamonem. Danie obiadowe ze śliwkami, podane na ciepło lub na zimno. Jak zrobić sos ze śliwek węgierek? Co można zrobić ze śliwek na obiad Naleśniki

Dieta moja pasja
Pierożki serowo-śliwkowe 164

Proste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie   Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając

R'n'G Kitchen
Knedle z bułki tartej 76

odrębny posiłek lub ciepły deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka  1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone ok. 1 łyżeczka cukru do każdego knedla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam je z ognia i zalałam nim bułkę tartą. Wymieszałam(...)sobie w walec i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5-2cm. Każdy taki plaster spłaszczałam w dłoniach. Na środek kładłam połówkę śliwki i wsypywałam płaską łyżeczkę cukru. Brzegi ciasta zlepiałam razem, formując okrągłe knedle. Knedle odkładałam na deskę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam 2-3 litry wody, osoliłam ją lekko i wrzuciłam knedle. Knedle

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 104

Uwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła  80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka(...)Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 700 ml mleka 3 łyżki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500 g śliwek węgierek ( mogą być mrożone) 4 łyżki powideł sliwkowych Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej

Gosia gotuje
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka 23

rabarbar doskonale się sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą to kruche ciasto jest pianka z białek i cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko

Trzeci talerz
Torcik brzoskwiniowy 161

Fioletowe śliwki. Fioletowe wrzosy. Fiolet na paznokciach. Bardzo dużo ostatnio u mnie słodkich wypieków, dlatego w najbliższym czasie na blogu będzie bardzo słodko. Głównie dlatego, że najlepiej się relaksuję piekąc ciasta. Mała M chętnie mi już towarzyszy w kuchni; gdzieniegdzie zamiesza, dosypie czy zatopi paluchy :P Na szczęście nasze drzwi są stale otwarte dla gości, toteż nie muszę się martwić

My simple kitchen
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 143

żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć

6niebo