sokiem z cytryny za pomocą łyżki, lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki z suszonymi śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i nadajemy mu kształt prostokąta. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w trójkąty, które nacinamy od czubka 3 razy jak na zdjęciu, mi wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2 suszone śliwki, zwijamy od najszerszej części, przekrojony czubek trójkąta lekko rozchylamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców(...)wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać na ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej
W Mojej Kuchni Lubiędelikatny miąższ. Słodycz suszonych śliwek zatopionych w miodowo - kawowym cieście drożdżowym. Pokaźny okrągły bochenek, który pachnie trudnym do zdefiniowania aromatem, jest w nim coś hipnotyzującego. Jestem wielbicielką i miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka, ani to chleb(...)dałam troszkę mniej - tak z 260 ml ). 50 gram masła 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki miodu 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej - u mnie Inka bakalie : suszone śliwki - dwie garści, dość drobno pokrojone Wykonanie: Do dość dużej miski przesiewamy obie mąki, kawę zbożową, sól, cukier. Na środku robimy dołek, wkruszamy do niego drożdże i posypujemy łyżeczką cukru
Kronika PiekarnikaMięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2 jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g(...)wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę, powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinydodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik oraz pobudza metabolizm, idealne na taką zimową pogodę do tego pyszny kubek mleka (ja właśnie podgrzewam pyszne migdałowo-kokosowe) i dzień od razu staję(...)się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) pół szklanki drobnych płatków
zdrowa vege kuchniaopakowania serek homogenizowany waniliowy, 1 opakowanie jogurt gęsty, 1 szklanka kaszka manna, 1 sztuka skórka z cytryny starta, 4 sztuki piana z białek, 6 sztuk biszkopty okrągłe, 10 sztuk śliwki węgierki, - ile potrzeba cukier puder miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać po jednym żółtku z cukremutrzeć na gładką masębiałka ubić na sztywną pianę do masy dodać serki homo waniliowe(...)delikatnie wszystko wymieszać tortownica 20cm wyłożona papierem do pieczenia (nie natłuszczać blaszki) przełożyć połowę ciasta i dodać połowę nadzienia: biszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie częścidodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić do całkowitego wystudzenia i zimne ciasto posypać pudrem cukremten sernik jest
W Mojej Kuchni Lubięcukru 3 białka CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Śliwki układamy na sitku, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć się z nich nadmiaru wody. 2. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę o średnicy 25 cm, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy(...)godzinę. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek folii aluminiowej i zasypujemy ryżem, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wykładamy odsączone i delikatnie odciśnięte śliwki skórą do dołu. Posypujemy łyżeczką cynamonu i wkładamy do piekarnika na kolejne
My Culinary Artsiebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się ze słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami
niecodziennikparysiebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się ze słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami
niecodziennikparymiksuję ugotowaną kaszę i banany na gładką pastę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki prócz śliwek i cukru pudru. Dokładnie mieszam. Formę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ciastem. Wyrównuję powierzchnię a wierzch zapełniam połówkami śliwek. Piekę brownie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem. Chłodzę w lodówce lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie smakuje. Składniki: Ciasto
Smakowity Blog Kulinarnymiękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zachwyci każdego łasucha. Z jakich warstw składa się ciasto? To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z następujących warstw: spód z sucharków i Nutelli, mus owocowy z galaretką, krem budyniowy jak do kremówki , cienka warstwa mascarpone, pokruszone beziki. Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Jakie inne owoce można użyć do ciasta? Ciasto przygotowałam z dodatkiem borówek i malin, ale możesz(...)użyć jednego rodzaju owoców lub innych, np.: truskawki, jeżyny, brzoskwinie, śliwki, ananas z puszki. Przygotowanie tego ciasta jest stosunkowo proste, nie wymaga pieczenia, ani innych skomplikowanych technik cukierniczych. Wystarczy przygotować składniki, odpowiednio je połączyć i schłodzić. Dodatkowo, możliwość eksperymentowania z różnymi rodzajami owoców umożliwia dostosowanie ciasta do własnych gustów. To ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki
Via Gustopieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem
Szalona Kuchnia Ewelinyzmielonych ziemniaków mąka jajko sól połówki śliwek masło cukier waniliowy cynamon bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki wyrabiamy jak kopytka,z jajkiem,solą i mąką.Urywamy po kawałku ciasta ,rozklepujemy na dłoni,wkładamy połówkę śliwki,zlepiamy,robimy kulkę.Gotujemy w wodzie ze solą i odrobiną oleju.Wyciągamy 5min.od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło,dodajemy cukier waniliowy ,cynamon i trochę bułki tartej.Chwilę przesmażamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki