ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:91/419)

Knedle ze śliwkami 155

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąkę ziemniaczaną, gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać trochę więcej mąki ( nie za dużo, powinno być lekkie i puszyste). Ciasto dzielimy na równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto drożdżowe na oleju ze śliwkami 114

min.do ruszenia drożdży Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka i olej Zmiksować ciasto mikserem do połączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętości Formę 20 x 33 cm wyłożyć papierem Wyrośnięte ciasto krótko zmiksować Wyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonką Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na(...)mniej podatne na opadanie. Mnie się tak zdarzyło, lekko opadło na środku. Ale nie było zakalca. Ciasto jest dość luźne, śliwki które ułożyłam pokroiłam na ćwiartki.  Następnym razem ułożę zdecydowanie więcej śliwek, miałam obawy, że zapadną się i ciasto będzie zakalcowate. Ale było puszyste i smaczne. Wypróbuję też z innymi drobnymi owocami

Proste Potrawy
Ciasto z ricottą i śliwkami 128

fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami.  Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii(...)mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek

Smak mojego domu
Drożdżówka ze śliwkami i orzechami 118

zagniatasz ciasto i wstawiasz do lodówki. Rano, tuż przed śniadaniem wyjmujesz miskę z lodówki. Potem spacer z psem. W międzyczasie jakaś dobra dusza myje i dryluje śliwki. A Ty po powrocie formujesz ciasto i wkładasz do formy. Lecisz do pobliskiego sklepu na szybkie zakupy. Wracasz i wstawiasz ciasto do piekarnika. Robisz prasowanie, a w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach(...)długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby krótszy bok miał długość 25 cm. Posypujemy 3/4 ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do przygotowanej keksówki. Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami. Ciasto odstawiamy na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy

Sto kolorów kuchni
Kruche ze śliwkami 150

Czas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej(...)masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Białka wyłożyć na śliwki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Proste ciasto ze śliwkami 106

muszę je kupić, Niestety w domu okazało się, że za wyglądem nie idzie super smak, a śliwki są po prostu kwaśne. Nie było więc wyjścia, trzeba było upiec ciasto ze śliwkami! Jest

Polska Zupa
Knedle ze śliwkami 197

posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem(...)każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez

Gospodyni Miejska
Puszyste ciasto ucierane nadziane śliwkami 219

Jeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm: ciasto  4 jajka (rozmiar L)  150 g miękkiego masła (lub margaryny)  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy

Ugotować
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 218

breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie to ciasto

Zofiana
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 205

ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek(...)Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 102

śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka 25x30 lub tortownica o średnicy 28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)Teraz dodajemy przyprawy i na końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło. Gdyby ciasto było z wierzchu upieczone

Rozpustne gotowanie
Proste ciasto z owocami 250

ciasto z owocami. Zawsze się udaje i szybko się je robi, nawet ten kto nie umie piec napewno sobie poradzi. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów   Wodzisław . składniki : 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru wanilinowego(...)Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  a tu wersja

Monia miesza i gotuje
Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej 135

roku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze  bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie  i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta.  Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek   <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia kruszonki.  Inspiracja na to wspaniałe ciacho pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami

Życie zaczyna się w kuchni
Śliwkowa drożdzówka 200

odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.  Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy(...)pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy  w kosteczkę. Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry.     Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania