ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:85/419)

Aromatyczne ciasto ze śliwkami 149

Korzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę.  Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Z okazji powoli się kończącego sezonu na świeże śliwki nie mogłam sobie odmówić zrobienia jeszcze jednego przepisu z ich wykorzystaniem. A gdzie najlepiej wcisnąć dużą ilość? Oczywiście do ciasta. Dzisiejszy przepis jest(...)inne smakołyki z wykorzystaniem śliwek: CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKAMI , z wykorzystaniem kaszy jaglanej. ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY , które stanowią zdrową pożywną przekąskę. CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKAMI wykonane z ryżu. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAM I , pachnące cynamonem.  Wartość odżywcza 1 porcji (wyszlo 24) 169 kcal B 5 g W 18 g T 8 g Składniki: ▸500 g mąki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta półkrucha ze śliwkami 295

500g śliwek   4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek   Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne .  Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu(...)ciastem formę i posypać obficie bułką tartą - bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze śliwek.   Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem śliwki do góry . Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra

Grunt to przepis!
Knedle ze śliwkami i miodem 148

zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy

Aga w kuchni
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 142

Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury(...)koimy na pół i usuwamy pestki.  W rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Knedle ze śliwkami. 152

Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki - nie przekrajać ich do końca, pozostawić tak by się lekko obie połówki razem trzymały. Gdyby śliwki były kwaskawe posypać ich środek cukrem. Ciasto podzielić na pół

W kuchni u Moniki
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 125

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy(...)wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
Ciasto ucierane ze śliwkami 125

Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.   Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Muffinki śliwkowe na szybkiego 151

duże śliwki Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone muffinki oprósz

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z jagodami 62

subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  drożdżówki z serem –  drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe(...)drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  sypana szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych

nietylkopasta.pl
śliwki z lukrem na drożdżówce... 150

wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ze śliwkami i malinami 158

następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła - będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(...)trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra - dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 190C. Przed: Po: Moja rada: Jeśli chcecie bardziej aromatyczne ciasto dodajcie do niego zapach śmietankowy lub waniliowy. Możecie także wsypać

Zasmakuj Kuchni
Tropikalne ciasto dyniowe z książki "Moje wypieki na cztery pory roku" 180

pomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo.   Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy(...)soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których w niej

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 135

Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru. Do tego łyk kawy i …. czego chcieć więcej? Polecam. Składniki: • 200 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego(...)oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. 10. Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 11. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności. Smacznego

W mojej kuchni
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 273

Dzień dobry! Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu. Nie pożałujecie! :-) Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta ze śliwkami 106

cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z   zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół(...)usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania