Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :). Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Na wyrośnięte ciasto w formie wyłożyć masę serową - równomiernie rozsmarować ją po całej powierzchni. Na serze ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę serową. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka
Opowieści z piekarnikarozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto. Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki. Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta. Smacznego! Lidka Artykuł Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKruche ciasto z dodatkiem orzechów, a w na nim ułożone śliwki węgierki. Proste, bo to tylko kruche ciasto z owocami, ale jakie smaczne. Ćwiartki śliwek odpowiednio ułożone mogą dać ciekawy efekt wizualny. ORZECHOWE CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g orzechów włoskich 1 jajko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru WYPEŁNIENIE(...)zagniatałam na tyle, żeby je później je rozwałkowywać. Ugniotłam je w formie. Tartę wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestkę i przekroić jeszcze raz na pół. Ćwiartki ułożyć na kruchym, surowym cieście, zaczynając od brzegu do środka. Obsypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 40 min. Smacznego
https:KKuchniaMniambyć około 300 g mąki. Następnie połącz składniki dodając jedno jajko i zagniatając ciasto. Podziel ciasto na 14 równych kawałków. Śliwki przekrój na pół po szerokości. Na kawałek ciasta połóż połówkę śliwki i uformuj zgrabną kulę. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj knedle na wrzątek gotuj przez 10 minut. Knedle powinny wypłynąć pod wierzch. Wyjmij knedle cedzakiem na opłukany zimną
codojedzeniaCiast ze śliwkami ciąg dalszy :) Składniki : 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka(...)wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być. Pieczemy
Proste PotrawyKruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy(...)gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy
Karo in the Kitchenładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek(...)wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z pieca, nakładamy powidło i układamy śliwki. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórydlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (2x7g) 150 ml mleka 75 g miodu np. wielokwiatowego 80 g oleju, najlepiej słonecznikowego 3 duże jajka(...)rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy twaróg i rozprowadzamy dokładnie po całości. Następnie układamy śliwki, a całość zasypujemy cynamonem. Można podlać także wszystko jeszcze odrobiną miodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC - góra + dół Czas
Cooking Monsterrobiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja(...)miksujemy z erytrolem, dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Pozostałą częścią ciasta wykładamy formę do ciasta. Na wierzch wykładamy połówki śliwek, skórką w stronę ciasta. Można posypać cynamonem. Wykładamy pianę i posypujemy pozostałą częścią ciasta (najlepiej zetrzeć na tarce o małych oczkach). Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180 st. C z termoobiegiem
Kucharzycagorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać ze śmietaną posypać od razu kolorową
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 7 białek 9 łyżek cukru 1 duże opakowanie budyniu wanilinowego ok. 40 dag śliwek nutella lub inny krem czekoladowy ok. 400 g Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej(...)cieście rozprowadzić połowę kremu czekoladowego, a następnie ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki. Białka z cukrem ubić na sztywno, połączyć z budyniem (w proszku), wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto udekorować pozostałym kremem czekoladowym. Kroić gdy całkowicie wystygnie
Praktyczna plWilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :) Składniki na blachę(...)wymieszać rózgą całe jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170'C. Przygotować prostokątną foremkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec
Zrób to smaczniebawić, smacznie zjeść i podpatrując Twoje gotowanie, wprowadzać nowe smaki do mojej kuchni :) Ot tyle :) Tartę rustykalną ze śliwkami piekłam po raz pierwszy. Obecność śmietany w cieście sprawia, że jest ono mniej kruche. Śliwki puszczają sporo soku, dlatego przed końcem pieczenia należy ustawić w piekarniku tylko dolne grzanie. Ciasto jest pyszne, chociaż dosyć kwaśne. Dla wielbicieli takich deserów. Na pewno(...)cukru łyżeczka cynamonu 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, podsypując blat mąką. Śliwki pozbawić pestek i pokroić w plastry. Ułożyć na rozwałkowanym spodzie, zostawiają ok. 3 cm brzeg. Następnie posypać cukrem i cynamonem. Brzeg ciasta założyć do środka. Ciasto
zadanie-gotowaniezrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy(...)odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić
ciastkarnia na kruchym spodzieTarta od niechcenia Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu. Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette . Tu liczy się minimum wysiłku przy maksimum smaku(...)albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku. Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta: Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem Proste ciasto czekoladowe z gruszkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto jogurtowe z malinami Drukuj Rustykalna tarta z rabarbarem
Na-talerzu.pl