ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:90/419)

Do czego wykorzystać śliwki? 125

Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki to cenne   źródło witamin i składników odżywczych. Uznawane są za źródło cennych przeciwutleniaczy, gdyż zawierają spore ilości witaminy A i E. Główną funkcją przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i ochrona przed degeneracją komórek. Śliwki w większości są niskokaloryczne – 100 gram śliwek zawiera około(...)wypadania oraz siwienia włosów. Nie ma się co zastanawiać trzeba jeść Do czego wykorzystać śliwki? Do czego wykorzystać śliwki? Nie ma już wątpliwości, że śliwki warto jeść. Co można z nich przygotować? Już pokazuję Pieczone śliwki pod owsianą kruszonką Kremowy sernik ze śliwkami Koktajl śliwkowy Ciasto drożdżowe ze śliwkami Krem jaglany ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami Muffiny jogurtowe Czekośliwka

365 dni dookoła kuchni
Ciasto czekoladowe 191

Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne ciasto marchewkowe 183

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek kefirowy ze śliwkami 130

Proste, pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową(...)Następnie mieszamy je w misce, dodajemy suche składniki, dokładnie łączymy. Przekładamy do blaszki (30x25), na wierzch układamy połówki śliwek (skórką do spodu) bez pestek. Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Ciasto ucierane z gruszkami 139

balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto ucierane z całymi gruszkami. Podobne ciasto choć czekoladowe upiekłam kiedyś z szafranowymi gruszkami . Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami , dzisiaj ucierane z gruszkami. Upiec ciasto to nie obowiązek.To po prostu przyjemność. Zapach pieczonego ciasta jest wspaniały. Polepsza humor i daje satysfakcję. Pyszne ciasto mamo upiekłaś, pochwaliły mnie

codojedzenia
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2925

podaję składniki ). Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze

potrawyregionalne
Tropikalne babeczki o smaku mango-kokosowym 124

niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję

Roślinna - blog wegański
krucho-drożdżowe rogaliki ze sliwkami 156

węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt(...)Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Masło posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec

6niebo
Ciasto ze śliwkami 128

ciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakaem). Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić

królestwo garów
Sernik z węgierkami 177

twarogu 1 szklanka cukru 1 duży budyń na 750 ml mleka 6 jaj 1 cukier waniliowy 10 dag masła 200 ml mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną(...)aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,  zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.  Studzić przy uchylonych

Wanilia i Kardamon
Kruche babeczki ze śliwkami 111

500g cukier, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Śliwki drylujemy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy(...)miski, zasypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki (wystarcza na 20 babeczek). Do każdej babeczki nakładamy po łyżce śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy na wierzchu tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20-25minut. Wyjmujemy babeczki z foremek dopiero jak całkowicie ostygną

Gotowanie moimi oczami
Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką 128

pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki. 2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy(...)cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie. 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki. 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchnia domowa Ani
Alzacka tarta ze śliwkami 211

roku nie rozpieszcza  ...  jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem  , a już wieje chłodem. Powoli nadchodzi jesień  ... także w kuchni. Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem     mmmmmm :) Składniki: Foremka o średnicy 28cm Kruche ciasto(...)gęstego jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru (70g) 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo : ok 800 g śliwek  2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu. Wykonanie : Mąkę wysypać na blat  , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.  Schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec

Malinowa Kawiarenka
Sernik z suszonymi śliwkami 108

wiaderka) 250 ml śmietanki 30% 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek – Polecam śliwkę suszoną HELIO Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło roztapiamy i studzimy. Do pokruszonych(...)minut, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc. Masło roztapiamy, dodajemy do niego pokruszone obie czekolady podgrzewamy do momentu roztopienia. Na koniec dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta, układamy pokrojone pozostałe śliwki. Smacznego

Fascynacje Ani

Proponowane wyszukiwania