ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:80/419)

jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową... 219

mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku(...)łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać smietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krajanka cynamonowa ze śliwką 103

zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.  Śliwki zalewamy wodą (mniej więcej pół szklanki, śliwki powinny być dosłownie zamoczone), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2-3 minut. Jeśli wody jest sporo, to nadmiar odcedzamy, a ostudzone śliwki miksujemy z dodatkiem cynamonu.  Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy(...)papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.  Rozwałkowujemy jedną część i układamy na blaszce. Rozsmarowujemy śliwki i układamy na masie drugą część ciasta.  Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do (180 st. bez termoobiegu), Ciasto powinno się ładnie zabrązowić.  Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

bistro mama
Ciasto dyniowe z gruszkami i śliwkami 284

Śliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne

Kuchnia w czekoladzie
Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 154

jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już tak nie pachną Knedle koniecznie u nas jemy z bułką tartą, ale niektórzy(...)kulkę. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min. Podajemy z bułką tartą. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/delikatne-knedle-twarogowe-ze-sliwkami/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 117

żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut

Oryginalny smak
Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 153

aromat relaksu, lenistwa, wspaniałe do kawy i plotek! A zapach kokosowej kruszonki obłędnie wciąż unosi się w całym domu.. W oryginalnym przepisie kruszonka jest cynamonowa a w cieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie(...)przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę (jeśli skusiliście się na śliwki to układajcie połówki śliwek rozcięciem ku górze, jedna przy drugiej. Tak przygotowane ciasto posypuję równo kruszonką. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzaniem góra plus dół). Wyjmuję, studzę

Zasmakuj Kuchni
łatwe ciasto śliwkowe... 136

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką(...)wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowa drożdżówka bez kruszonki... 141

jajka 4 sztuki, mąka tortowa 55 dag, mleko letnie 1 szklanka, stopione masło lub margaryna 5 dag, śliwki 50 dag drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty(...)parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 557

moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek. 4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto. 5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 124

owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka(...)masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto

zadanie-gotowanie
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 189

Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)migdałów blanszowanych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę

Smak mojego domu
Kruche ze śliwkami i budyniową pianką 124

cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.   Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.   Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.   Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć(...)dokładnie wymieszać.   Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.   Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.  Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.  Piec przez około

Kuchnia Danusi
Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym 161

bardzo popularne. Używamy do dań mięsnych, jako dodatek do sosów, sałatek, wypiekamy rozmaite ciasta owocowe, bardzo popularne i lubiane ze śliwkami i kruszonką. Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym, u mnie w domu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wybieram śliwki nie co kwaskowe a te w połączeniu ze słodkim karmelem robią wrażenie. Danie bardzo smaczne, dość proste w przygotowaniu(...)karmelowy przepis tutaj: Sos karmelowy Z ziemniaków i pozostałych produktów przygotować ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche można dodać odrobinę mleka. Śliwki wsypać do miseczki, posypać cukrem ( według uznania, w zależności jak słodkie są śliwki) wymieszać. Z ciasta na stolnicy, desce kuchennej, formować kule wielkości moreli, spłaszczyć i na każdym placku układać śliwkę, całą lub połówkę w zależności

gotuj ze mną
Placek ze śliwkami 244

złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych(...)dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie trzeba będzie je rozprowadzić łyżką. Wcześniej formę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na ciasto, środkami do góry, wyłożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza.  Piec ok 45 minut z włączonym termoobiegiem

W SMAK
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 194

Miało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g(...)proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu.  Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem

Smaczne Zdrowe