Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)pieczemy przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Jagodzianki → Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Pleśniak z truskawkami → Śliwki pod migdałową kruszonką
Oryginalny smakprzepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis na ciasto drożdżowe ze owocami jest prosty i bardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może z drożdżowe rabarbarem? Albo z jabłkami? Nie ma problemu, to ciasto smakuje zawsze i wszystkim, ale najbardziej lubią je dzieci. Chociaż(...)pół szklanki drobnego cukru (około 100g) 100 g masła 4 duże żółtka 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii szczypta soli około 600g śliwek węgierek lub innych owoców Kruszonka do ciasta - przepis i składniki 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej 80 g roztopionego masła Mąkę mieszam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatematu, a więc jestem. Były śliwki w occie i nalewka ze śliwek węgierek i co dalej? Ocet śliwkowy, śliwki w czekoladzie, zapraszam na ciąg dalszy. Śliwki w czekoladzie Śliwki w czekoladzie domowej roboty, pyszne mniej lub bardziej słodkie. Śliwki z nalewki jak wykorzystać? Można zjeść same, można zrobić śliwki w czekoladzie lub dodać do ciast i deserów. Takie ciasto(...)śliwkami, wersja dla dorosłych i niezmotoryzowanych super sprawa. Śliwki z nalewki w czekoladzie to super przepis. Można z nich zrobić genialny prezent. Takie śliwki w czekoladzie wystarczy włożyć do ładnego słoiczka, przewiązać kokardką i mamy super oryginalny prezent. Ocet śliwkowy Mój przepis na ocet jest bardzo prosty, wystarczy zrobić śliwki w occie. Marynata ze śliwek to idealny ocet śliwkowy
Dieta moja pasjawięc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie idealne do kawki w słoneczny jesienny weekend(...)osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. P iec w 180° C przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka
Healthy food explorerJesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut
Nie tylko w kuchnitradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie, jakie
babka w formieCiasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami . Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Śliwki pokroić na połówki, pestki(...)wylać masę migdałowo- jajeczną. Przykryć ciastem i lekko docisnąć brzegi ciasta. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni. Upieczone ciasteczka wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem. 1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 8 śliwek (u mnie Węgierka Dąbrowicka), 2-3 łyżki orzechów włoskich
królestwo garówKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze(...)było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
KorniszonkiFale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasidość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką. Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca. Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Sok pomarańczowy(...)wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g masła roztopionego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około 500 g śliwek Jajka do ciasta czekoladowego powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka włożyć masło, wodę, cukry i kakao. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu(...)mąkami, dolać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto czekoladowe i można delikatnie przemieszać masę serową z ciastem, aby powstały zygzaki. Wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C około 60 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy(...)folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy
Kuchnia domowa Aniciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam na klasycznego murzynka w jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki
Cynamonowe szczęściejeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza (ok. 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao. Dzielimy na kulki, dajemy do woreczka(...)kroimy na ćwiartki. ROBIMY BEZE : Białka zaczynamy ubijać i powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy. SKŁADAMY CIASTO : Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry. Wykładamy bezę i rozsmarowujemy. Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy
Pani na deserCzas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak lub polewka biszkoptowa . Składniki na kompot ze śliwek : 5 kg śliwek wypestkowanych 10 łyżek cukru 10 goździków woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek : Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy(...)goździki . Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru. Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek. Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki . Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta
Różowa kuchnia