theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ¾ szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju(...)wykonania: W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki mokre i suche. Mokre dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Układamy śliwki pokrojone w połówki (skórką do dołu). Pieczemy około 45 -50 min. W tem 175 st. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Smaki NataliiPleśniak ze śliwkami to kruche ciasto z bezą i śliwkami(...)delikatne w swoim smaku. Przyrządza się je bardzo prosto, to ciasto nie wymaga cukierniczych zdolności.Takie ciasto można upiec prawie z każdymi owocami.Kasza manna w takim cieście wchłania sok z owoców a ciasto pozostaje pięknie wypieczone i nie nasączone sokami. Składniki:* 3 szklanki mąki* 1 kostka [...] Artykuł Pleśniak ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkokosowymi umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel ciasto na 2 części w proporcji 40/60/. Do mniejszej dodaj wiórki kokosowe. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę. Śliwki ukuj, usuń pestki i włóż do garnka z cukrem, ziarenkami z wanilii i cynamonem. Smaż około 30 minut - sok musi się zredukować do syropu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj(...)dodaj do śliwek. Zagotuj. Odstaw z ognia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni/ Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż dno blachy. Wyłóż śliwki a na wierzchu wyłóż ciasto z wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaMacie jeszcze śliwki w zamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję 💗 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, masło rozpuszczone 250 g, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, proszek(...)cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i ucieramy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy do masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem oraz startą skórką pomarańczy. Wszystko miksujemy mikserem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu układamy śliwki i wstawiamy ciasto do nagrzanego
kulinarne odsłony patiulubionej soli waniliowej , domowego ekstraktu z wanilii i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam, aby nie zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą(...)śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “ Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową ” z mięciutkim, puszystym, delikatnym biszkoptem, rozpływającym się w ustach i banalnym w przygotowaniu :) The post Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą
Moja DelicjaKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka(...)rozpuszczonego), skórkę cytrynową. Wyrabiamy wszystko aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy na godzinę by ciasto wyrosło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej małej tortownicy 23 cm i lekko rozpłaszczamy. W ciasto wciskamy śliwki. Resztę cukru mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Rozkładamy kawałeczki z pozostałego masła. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy ok 40 min w 180 st.C. Zostawiamy do ostygnięcia
Dzieje kuchennej Wiewiórysobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce. 3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasispecjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto ( jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody ). Gotowe ciasto podzielić na 2 części, w proporcji mniej więcej 60:40 ( czyli jedna część ma być trochę większa od drugiej ). Większą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)wylepić nim spód blaszki. Na ciasto w formie wysypać równomiernie zmielone migdały lub bułkę tartą. Na to wyłożyć śliwki, układając je rozcięciem ku górze. Śliwki posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażarki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut
Opowieści z piekarnikasodę, cynamon mieszamy razem z posiekaną drobno czekoladą. Składniki mokre: jajka, mleko oraz roztopione,ostudzone masło mieszamy,a następnie dodajemy do mieszanki składniki suche. Do ciast dodajemy pokrojone śliwki węgierki. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut
Bon appetit mon amieucierańca. Do takiego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki...ale wyszło równie smaczne! 😊 Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Zapraszam na przepis:-) Składniki: jajka 5 szt, mąka 3 szklanki, cukier(...)olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu. Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka
kulinarne odsłony patisezonie letnim!Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu(...)czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.Uwaga!Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.Ciasto
Ostra na SłodkoŚliwki zatopione w pysznym cieście...smaczne ciacho..lekko kwaskowate za sprawą śliwek..w sumie można dać też inne owoce. śliwki 20 dkg cukru 4 jaja 1 niepełna szkl.oleju cukier cytrynowy 2 łyżki jogurtu greckiego 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.Śliwki przeciąć na połowę, usunąć pestki. Jajka(...)cukier utrzeć,stopniowo wlewać olej, jogurt.M ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym.Dodać do utartych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać ciasto do blachy [ u mnie blaszka aluminiowa Gosia]i ułożyć śliwki, można posypać cukrem [ u mnie cukier kokosowy]. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut
Moje domowe kucharzeniezrobisz w kilka minut są wilgotne i pyszne nawet na drugi dzień. Ilość cukru ograniczyłam więc są mało słodkie. Dla mnie idealne. No i te śliwki.... uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami i te babeczki wam również polecam -są rewelacyjne
Swojskie jedzonkoCały dom Pachnie drożdżówka, śliwkami i cynamonem Pyszności :* SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek (najlepiej węgierek) 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Do miski wsypać mąkę. Pośrodku zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże, zasypać je łyżeczka cukru(...)osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach. Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku. I takie ciacho
MarciochaKucharzyDodatkowo poprawia dopływ krwi do mózgu, co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Przyspiesza przemianę materii co sprzyja oczyszczeniu organizmu. Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Składniki na ciasto: 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 120 gram masła pół szklanki cukru kryształu pół szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)wprawdzie nic nie wykipiało ale kruszonka była mniej chrupiąca.) Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Zdecydujcie sami :) Do przygotowanych foremek wkładamy czubatą łyżkę ciasta, na to smażone śliwki, kolejną łyżkę ciasta i kruszonkę. I tak do wszystkich 12-stu foremek. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego
Pyza i Surówka