ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:68/419)

Ciasto ze śliwkami. 185

Ciasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych. Składniki: 100 g masła 100 g cukru drobnego(...)przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki umytych śliwek. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Ciasto ze śliwkami i budyniem 248

Zapraszam po wspaniały i super prosty przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem . To przepyszne kruche ciasto, które warto chociaż raz upiec w sezonie na polskie śliwki.  - dwie wersje na budyniowy środek - rewelacyjne ciasto kruche na żółtkach - bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Ciasto ze śliwkami 211

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) opakowanie cukru waniliowego śliwki (najlepiej węgierki) Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Dalej miksując dodawać(...)wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

kuchnia doski
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 211

ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki. Śliwki drylujemy stając się, aby połówki owoca zostały połączone. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony mąką blat, odgazowujemy i dzielimy(...)części.  Z każdej części robimy placek, układamy na nim śliwkę, do środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Buchty z cynamonową skórką 172

dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy

Anioły w kuchni
Kruche z cynamonem, orzechami i śliwkami 124

orzechy, potem cukier oraz jajko i ponownie dokładnie połączyć składniki Ciasto podzielić na 2 części tj. na większą na spód ciasta i mniejszą na wierzch Większą wylepić foremkę o wymiarach 20x20 cm, a drugą odłożyć na czas przygotowania farszu do zamrażalnika, ciasto z formą włożyłam do lodówki Wypestkowane śliwki pokroiłam na połówki,( lepiej na ćwiartki) przesypałam w naczyniu cukrem(...)proponuję podwoić ilość składników.  A pewnie i tak nie zostanie ani okruszek... Obawiałam się, że w przepisie jest za dużo śliwek, ale po upieczeniu rzeczywiście te moje 15 śliwek trochę zniknęło. Można zatem więcej, ciasto nie jest od nich mokre, a będzie jeszcze smaczniejsze.  Robi się je bardzo szybko. To też zaleta tego przepisu :)  przepis stąd

Proste Potrawy
ciasto ze ślwkami 237

ciasto ze śliwkami   Ten wypiek udaje się zawsze i jest szczególnie godny polecenia osobom zapracowanym, które na sporządzenie ciasta mają dosłownie tylko chwilę. ciasto  z tortownicy, czyli co nam będzie do pieczenia potrzebne 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 4 jajka 600 g śliwek 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo tortownica(...)mieszamy W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta

Kuchnia Babci Basi
Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami – kuchnia podkarpacka 198

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły go panie(...)soli farsz: 100 g  zmielonych orzechów włoskich 75 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych), drobno pokrojonych 2 łyżki miodu Mąkę przesiewanym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Orzechy, śliwki i miód dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić). Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy

Trzeci talerz
Dietetyczne brownie ze śliwkami (z kaszy gryczanej) 180

Ciasto, które skradło moje serce ♥ Z lekko chrupiącym wierzchem, miękkim i mokrym środkiem. Lekko bananowe i bardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które w swoim składzie nie zawiera cukru, tłuszczu, jajek czy nabiału. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi śliwkami. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie nieugotowanej, białej kaszy gryczanej i czarnego kakao. Według mnie ciasto(...)kaszę, dodać pokrojonego banana i wsypać kakao. Całość ze sobą bardzo dokładnie zmiksować. Musi powstać jednolite, dosyć gęste ciasto. Na sam koniec dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Składniki chwilę ze sobą zblendować. Formę wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Z wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Piec około 40-45 miunt w 180°C (aż do suchego patyczka).  Wygląd kaszy po nocnym moczeniu

Ugotować
Placek śliwkowo-kokosowy 135

Wraz z nastaniem jesieni przyszedł czas smażenia powideł, pieczenia wyśmienitych ciast i przygotowywania wybornych dań ze śliwkami. Nie mogło ich zabraknąć i u mnie. Przepis na ten placek znalazłam w miesięczniku moje gotowanie i od razu przypadł mi do gustu. Dałam mniej śliwek niż było w przepisie i okazało się, że nie był to dobry pomysł, z większą ilością ciasto(...)białek i odłożonego cukru ubić pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i równie delikatnie połączyć z masą kokosową. Na podpieczonym cieście rozsmarować masę kokosową. Na wierzchu ułożyć śliwki i wstawić ciasto do pieca jeszcze na 20 minut. Miałam sporo śliwek w tym roku więc oprócz tradycyjnych powideł skusiłam się również na śliwkową Nutellę podejrzaną u edysi79-klik i nalewkę

Pieguskowa Kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami 152

100g jajko, 1 duża szt proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Składniki na kruszonkę margaryna, 50g mąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce śliwki, 500-600g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę(...)powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Śliwki myjemy, rozcinamy na ćwiartki. Ciastem z lodówki wykładamy dno i boki (na wysokość 1/2cm - nie więcej) blaszki wysmarowanej delikatnie margaryną. Na ciasto wykładamy śliwki, skórką do dołu, rozkruszamy na wierzchu posypkę. Pieczemy około 45 minut. Na 10 minut przed końcem ciasto posypujemy cukrem pudrem, wstawiamy ponownie do piekarnika  i włączamy termoobieg

Gotowanie moimi oczami
Owsiany placek ze śliwkami 110

weekend akurat czas miałam, więc była i książka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku. Owsiany placek ze śliwkami - przepis na 15 porcji Do przygotowania placka będziesz potrzebować: 300g mąki owsianej, 50g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki(...)kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz też skorzystać z malaksera). 2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną mieszanką posyp ciasto. 4. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i połówki owoców ułóż na cieście przecięciem

Z notatnika dietetyka
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 152

Kruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru 3 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: budyń waniliowy (40 g) przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml mleka, 2 łyżki cukru) 900 g śliwek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach

Bullio
Marmurkowy placek ze śliwkami 184

placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała! Pół ciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze(...)Wylej kakaowe ciasto, wyrównaj. Na nie wyłóż jasne ciasto i wyrównaj, lekko przemieszaj zygzakiem w całym cieście, aby kolory się pomieszały. Rozsyp rodzynki i dociśnij je do ciasta. Na górę rozłóż śliwki, skórką do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz w 160°C ok 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. Podawaj letnie

Anioszek w kuchni
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką 150

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła  2 male jajka szczypta soli(...)dodajemy  jajka, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. musi podwoić objętość Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.  Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagniatamy

Cynamonowe szczęście