ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:69/419)

Budyniowa tarta z figami i śliwkami 241

niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta(...)Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko

Kulinarne przygody Gatity
Pijana śliwka 1117

przyjemnie łechce nasze podniebienie;) Bardzo fajne ciasto na Święta i wszelakie rodzinne uroczystości. Zapiszcie je sobie na przyszłość (kiedy imprezowanie będzie bardziej możliwe). Śliwki: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 250 ml ciemnego rumu Ciasto: 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru kryształu 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek 1/2 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl(...)deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, zalewamy rumem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy rum zabulgocze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do czasu aż cały alkohol wsiąknie w śliwki (ew. po godzinie nadmiar alkoholu odlewamy, a śliwki osuszamy). W osobnym rondelku umieszczamy olej, wodę, cukier kryształ i kakao

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 325

szczegółów.Musiała to być tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne(...)lodówce przez 1 godzinę.Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć na blasze skórką do dołu.Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek ze śliwkami 258

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta(...)tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: budyń , ciasto , ciasto kruche , śliwki

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
OLDSCHOOLOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 276

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej; 240 g cukru(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć blisko siebie połówki śliwek skórką do dołu. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180℃ i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Jesienny sernik ze śliwkami wg Aleex 106

robi się naprawdę błyskawicznie. Jesienny sernik ze śliwkami, inspirowany przepisem z Moich Wypieków właśnie taki jest. Ciasto przygotowujemy, rozcierając składniki między palcami. Masę przygotowujemy, mieszając składniki kuchenną trzepaczką. Wszystko trwa zaledwie kilka minut. Efekt jest pyszny – dostajemy aromatyczne, jesienne ciasto z soczystymi śliwkami. Doskonałe do niedzielnej, popołudniowej kawy. Polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 170 g mąki pszennej(...)wanilię. Wszystkie składniki na ciasto rozetrzeć między palcami, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy. Wylepić ciastem spód i podpiec w temperaturze 180ºC przez 15minut. Drugą połowę kruszonki odstawić. 4. W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową (oprócz śliwek). Wymieszać rózgą kuchenną; nie ucierać

W mojej kuchni
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 133

Drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe(...)wyjmujemy z miski i przekładamy na oprószony mąką blat po czym krótko wyrabiamy. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na niej ciasto. Rozwałkowujemy je równomiernie na wielkość blachy. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je następnie dachówkowo na cieście (by na siebie zachodziły), skórką do dołu. Ciasto wkładamy do rozgrzanego

MyCookBook.pl
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 168

się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami   Składniki: 120 g mąki(...)mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze

Mania Gotowania
Sernik z mascarpone ze śliwkami (renklodami) i kruszonką 184

słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo soku. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Migdałowe ciasto ze śliwkami 179

kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły(...)nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 193

Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się(...)mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich zużyć potem do robienia chleba. Pokrój śliwki na mniejsze kawałk, wrzuć do ciasta i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrastania na 5 do 6 godzin, koniecznie pod przykryciem lub w siatce foliowej. Przełóż ciasto do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto ze śliwkami! 209

masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo  - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko(...)mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam w temp 165 stopni C. Wyciągamy z pieca, studzimy całkowicie. Smacznego! Zapraszam na mój profil na instagramie! Smyk_W_Kuchni

SMYKWKUCHNI
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 130

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne   na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)później do dekoracji ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką ciasto pieczemy   pierwsze 20 minut w piekarniku

Słodkie zapomnienie
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 180

Pamela Druckerman „ W Paryżu dzieci nie grymaszą ”. Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami na podstawie ciasta z książki Pameli Druckerman totrownica 23 cm 2 kubeczki jogurtu morelowego ( po 135 g każdy) - jeden kubeczek zostawić do odmierzania reszty składników 2 jajka ¾ kubeczka oleju 4 kubeczki mąki 1 i ¾  kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cymanonu ½ łyżeczki mielonych(...)Śliwki pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Jogurt, jajka i olej wymieszać w misce. W drugiej  wymieszać resztę składników oprócz śliwek. Sypkie składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć je do tortownicy. Na górze położyć kawałki śliwek. Piec około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Posadzone i zjedzone
Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 191

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki). Piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie