Kruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam! Kruche ze śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego około 20-25 sztuk śliwek kilka łyżek cukru(...)plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy śliwki przykrywając całe dno. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy całość. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 30-40 minut. Pilnujemy kiedy ładnie się przyrumieni z góry. Przed podaniem
Tagebuch po polskuBudyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami, to placek, który zniknie w mgnieniu oka. Poniżej przestawiam przepis na dużą blachę. Budyniowiec na kruchym cieście Przepis na ciasto kruche: 50 dag mąki 10 dag cukru 25 dag masła 3 jaja szczypta soli cukier wanilinowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część(...)wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki. Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Masa budyniowa
Jak u mamymąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo : śliwki węgierki - 800 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół. Budyń: W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić(...)miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem. Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka(...)podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach formowanie drożdżówek : Kulkę ciasta rozwałkowuję wałkiem na placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z drożdżówkami odstawiam na około
Uwaga Babcia Piecze ChlebCiasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka/napoju roślinnego 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru(...)garście płatków migdała + 1 jajko Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Przekładamy do tortownicy i rozciągamy na całą jej wielkość. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy w paski. Układamy na cieście. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdała. Odstawiamy na 1h. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy
CzarnawisienkaCiasto ze śliwkami na ucieranym spodzie jest bardzo smaczne a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony więc polecam go państwu. SKŁADNIKI : 1 kg dużych, ciemnych śliwek 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka ma pojemność 120-130 g ) 250 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 szklanka cukru kryształ(...)cukrami, następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Kiedy składniki się połączą dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto powinno być lekko klejące. Rozkładamy je na dnie blaszki o wymiarach 25/30 cm. Na ciasto rozkładamy pokrojone śliwki bez pestek, układamy je skórą do dołu. Posypujemy je 1 łyżką cukru. Ciasto pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie kochani :) Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :) Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 500 g śliwek węgierek(...)WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem , następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę, następnie stroną z brzuszkiem układamy na cieście lekko dociskając. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła i kokosu zagniatamy kruszonkę
Sama słodycz i szczypta chiliPleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe. Z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej. ciasto kruche: 200 g masła zimnego 250 g mąki pszennej 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta 1/2 łyżeczki kakao(...)odrobiną soli.Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek. Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni
wesoła kuchniaprince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem(...)wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa
Ala piecze i gotujeKiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa. *foremka 24*24 cm Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam Ciasta z Owocami, a jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta. Śliwkowiec z Kruszonką Składniki na Ciasto: 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy(...)śliwek Składniki na kruszonkę: 10 dag margaryny- musi być zimna 2 łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej. Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach Ubijamy mikserem na gładką masę
Gotowanie Patkiprzepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp śliwki równomiernie cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok.1 h w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia
Corner With Recipesmojej mamy. Postanowiłam więc zrobić ciasto z migdałami i ze śliwkami. Przepis ten znalazłam w internecie.Użyłam mniejszą ilość cukru i dodałam wiórki kokosowe do kruszonki, Artykuł Migdałowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Pizza owocowa. Owocowa pizza z kruszonką. Pizza inna niż wszystkie ze śliwkami i kruszonką . Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta ze śliwkami. Ale tym razem proponuję drożdżówkę w innej wersji. Ktoś powie, że to ciasto nie wyrosło, ale ono ma takie być, to owocowa pizza na cienkim spodzie. Zamiast wytrawnego farszu są śliwki i porzeczki, zamiast ciągnącego sera jest(...)pomocą wałka, tak jak na pizzę, ciasto w tym przepisie będzie cienkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Kroimy nie do końca na tyle części ile chcemy mieć kawałków. Układamy obok siebie ćwiartki śliwek, posypujemy porzeczkami, posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut, zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli lubicie kruche ciasta to musicie wypróbować poniższy przepis - czyli wypiek z budyniem i śliwkami. Smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje kolejny dzień po upieczeniu. Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej (250 g) niecałe 3/4 kostki masła (140 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka(...)wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Po lewej: składniki na kruche ciasto Po prawej: konsystencja gotowego budyniu Podpieczony spód, ugotowany budyń, śliwki i starte pozostałe kruche ciasto Przepis STĄD
Ugotować