Czekośliwka to pyszna konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao. Świetnie pasuje do przekładania ciast, jako dodatek do naleśników lub kasz i płatków na śniadanie. Proste wykonanie i mała ilość składników, bez konserwantów i dodatkowych substancji żelujących. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao jest tak dobra, że garnek po jej gotowaniu jest wyskrobywany prawie do czysta. Konfitura najsmaczniejsza wychodzi z dojrzałych
Gotuj w domuposypane cukrem pudrem, bez miksera, na tortownicę o wymiarach 28 cm. Ciasto dla każdego, proste, do kawy idealne, puszyste, z sezonowymi owocami smakuje najlepiej. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne
Zasmakuj Kuchnitylko pojawiają się śliwki od razu mam przed oczami kruche ciasto z ich dodatki. Jednak najbardziej lubię je zapieczone pod kruszonką. Z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Do tego przepisu dodałam także gruszki i całość posypałam cytrynową kruszonką. Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Reszta składników ( na 6 porcji): ok 15 śliwek 2 gruszki
noteskulinarnyfigadomu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek.. Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest(...)centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut
Wrzosowa Polanaczyli to co w keksie powinno się znaleźć. Smaczne ciasto, które można upiec nie tylko od święta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich(...)suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina
https:KKuchniaMniamcyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam się przy okazji tarty ze śliwkami , a nadzieniem cukinia na pierzynce z ziołowego serka. Mniam mniam... wcinaliśmy, aż się uszy trzęsły ;) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego
Domowa Cookierenka AgiŚliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to
Oryginalny smakDostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki(...)mało soczyste można podlać je odrobiną wody. Śliwki zagotować i gotować kilka minut aby się rozpadły. Można dosłodzić do smaku jeśli są mało słodkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego musu dodać dwie galaretki brzoskwiniowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus wystudzić a potem wylać na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze
Monia miesza i gotujedodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch(...)Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce
Pobite gary Barbarycukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka. Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki wkładamy połówkę śliwki (skórką w dół). Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem
Humanistka w kuchnikandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich od pokrojonych w paseczki Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo – sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć(...)folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Z Kuchni Do Kuchnimiód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli pieczemy
Proste PotrawyJako ,że stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słodkich dojrzałych śliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :) Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają. Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami. Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce ... czy to może nie smakować ??? Jeśli
Malinowa Kawiarenkamaki ziemniaczanej ok 700 g śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek . Składniki na masę serową włożyć do blendera i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zalać śliwki masą serową. Piec w temp
Gotowanie jest łatwezrobię go nieco inaczej. Postawiłam na trochę inne proporcje – mniej ciasta w cieście, więcej owoców. Owoce pijane jak poprzednio! Ledwo zostało mi kilka kawałków tego ciasta, aby zrobić zdjęcie. Keks wyszedł z lodówki nie wiadomo kiedy, trochę na prezenty, trochę do kawy. Składniki: Owoce suszone – 100 g goji – 100 g agrestu(...)skórki pomarańczy – 100 g orzechów laskowych – 100 g migdałów – 100 g fig – 200 g moreli – 200 g śliwek Pozostałe składniki: – 300 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 100 g cukru trzcinowego – 150 g masła – 2 jajka – 100 g mąki pszennej – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1/2 łyżeczki
To co kocham