ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:185/419)

Nalewka śliwkowa 85

oczekiwania) Ilość porcji: 1,5 l Moc: 45% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: wrzesień-październik Składniki: 1 kg śliwek 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l wódki 40 % 0,5 kg cukru Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do dużego słoja. Tak przygotowane owoce zalać alkoholem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na minimum 1 tydzień (optymalnie będzie(...)pomocą wężyka / sitka do butelek. Z wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Krok po kroku: 1. Umyć śliwy 2. Wypestkować owoce 3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja 4. Zalać owoce alkoholem 5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Powidła śliwkowe 105

Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale

Słodki sentyment
Placuszki na mące kukurydzianej z kefirem 162

minut. Po upływie czasu rozgrzać patelnię z małą ilością masła klarowanego. Smażyć (na średnim ogniu) z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Etapy przygotowywania ciasta Smażenie placuszków i przygotowywanie duszonych śliwek Pomysł STĄD

Ugotować
Drożdżówki z serem i rabarbarem 112

rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 10 drożdżówek Składniki ciasto

nietylkopasta.pl
Drożdżówki z serem 113

przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy Przygotowanie:  około 2 h Ilość

nietylkopasta.pl
Podsumowanie IV roku działalności bloga 125

salami 5. Surówka z pomidorów i papryki Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Warstwowy placek biszkoptowo-serowy 2. Sernik Isaura 3. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 4. Pijana śliwka 5. Babeczki z kremem z mlecznej czekolady A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce

PatiGotuje
Dania wielkanocne 163

dzieci. Ale nie tylko, bo smakują bardzo dobrze. Makowiec w pieluszkach – przepis z bloga Zwyklamatka To przykład kolejnego niezwykle dekoracyjnego a zarazem bardzo smacznego ciasta wartego wypróbowania nie tylko na święta. Fasolowa pijana śliwka w czekoladzie – przepis z bloga Wielopokoleniowo Jakkolwiek nie przepadam za alkoholami tak w słodyczach je uwielbiam. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Ciasto marchewkowe

Arbuziaki
Dyniowe muffiny ze śliwką 190

jednolitą masę. 2. Wypełnij masą papilotki do 3/4 wysokości. 3. Natnij każdą śliwkę, wyjmij pestkę i w jej miejsce nasyp 2 szczypty cynamonowego cukru. 4. Złóż śliwkę w całość i wciśnij w ciasto w papilotce, ogonkiem do góry. 5. Muffiny piecz w 180*C przez 20min. Smacznego! Pumpkin muffins with plums Ingredients: 1 and 3/4 cup of flour 1 teaspoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety mielone z mozzarellą 265

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki z ciasta francuskiego 312

wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 213

Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy:   6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 235

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 185

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka śliwkowa 162

butelek. Z wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Krok po kroku: 1. Umyć śliwy 2. Wypestkować owoce 3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja 4. Zalać owoce alkoholem 5. Szczelnie zakręcić słój

KuchniaWeDwoje.pl
żniwa 169

mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html   Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html   Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego

chleba naszego
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 177

lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki.. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 174

mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim

kruche babeczki
SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 205

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierogi z suszonymi śliwkami 208

bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy

paapilotkaa
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 217

orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mój sposób na jesień: brownie 198

kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20 cm) 165 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA 131

Zaopatrzyłam się w 3kg śliwek z myślą,ze zrobię je w syropie.Na zimę do ciast w sam raz.Niestety z powodu mojego niedopatrzenia musiałam zmienić plany.Prosiłam by wybrano mi śliwki te mniej dojrzałe i twarde,nawet powiedziałam do czego są mi potrzebne.Zaufałam,że pani spełni moją prośbę i nie sprawdziłam ich.Zobaczyłam jakie są dopiero w domu.....brrr

Niespełnione zdolności kulinarne
NIEZWYKŁE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I SEREM 241

Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie śliwek, ricotty, cytryny i wanilii gwarantuje sukces :). Jest bardzo proste do wykonania, więc proszę, żebyście nie przestraszyli się długiego opisu wykonania. Polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego

Przepisy Aleksandry
Czeko - śliwka do smarowania. 218

Dżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DefinicjaSmaku
Dzienny jadłospis z 14. lutego z przepisami 161

Kanapki wegetariańskie. Do picia zielona herbata. Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Roladki drobiowe z żurawiną, kluseczkami i smażoną kapustą kiszoną. Do picia sok z jabłek i śliwek. Deser: Tort śmietankowo – truskawkowy z ciastem princepolkowo – biszkoptowym + kawa zbożowa. Kolacja: Tajska zupa z indykiem +herbata rooibos do picia R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
Jesienna tarta 110

Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda?  Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej

Mój Smak na Życie
Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem 175

sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Śliwkowe brownie 157

Cześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W

Pora coś zjeść
Mazurek fit 136

proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80%   Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)  Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

My simple kitchen
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 141

wymaga jakiś specjalnych umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania(...)opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 jajka Kruszonka: 300 g mąki 140 g cukru 60 g zmielonych migdałów 200 g zimnego masła Owoce: 1 kg śliwek 1,5 łyżki cukru Rozdzieliliśmy dzisiaj składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie

KasiaiKrzysiu.pl
Proste racuszki ze śliwką bez tłuszczu. 170

przesianą mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste, ma swobodnie spływać z łyżki, rwąc się.  Odstawmy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoję obiętość. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Smażymy na suchej patelni, pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. Gdy wierzch podeschnie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez pokrywki. Jeszcze

Dieta moja pasja
Kruche ciasto śliwkowe pod bezową pianką 132

kostkę masło. Całość szatkujemy aby kawałki masła były wielkości ryżu. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa - będzie to spód ciasta). Obydwa kawałki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Śliwki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając do momentu(...)rozpuści a śliwki zmiękną. Do szklanki wsypujemy mąkę kukurydzianą zalewamy około 1/3 szklanki wody, mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny. Śliwki zdejmujemy na chwilę z ognia, polewamy zawiesiną z maki, mieszamy i wstawiamy z powrotem na ogień. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Większy kawałek ciasta wyjmujemy z zamrażarki

Qchnia po prostu