drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 10 dag margaryny 5 żółtek Do środka bułeczek 1/2 kg śliwek 1 cukier wanilinowy 1 łyżka cukru WYKONANIE Ze śliwek usuwamy pestki. Posypujemy cukrem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn(...)powinno być ciepłe). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki. Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy śliwki (2 -3) zlepiamy i formujemy bułeczki, Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni do zarumienienia ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyzrobić tą przepyszną tarte więc postanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji(...)cukru pudru - 2 jajka - 40 g mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty
Kuchenne Wariacjewiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor
Apetyczna babeczkapowstał mazurek śliwkowo czekoladowy. Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 200 g masła 1 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietany kremówki(...)Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg - pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą. Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę
Stare Garyproszku do pieczenia około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek i cukru pudru dajemy do głębokiej miski lub rondla. Całość dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki(...)jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3 - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęcie placków
Przepisy i porady kulinarneDrożdżowe buchty z pieczonymi śliwkami Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami. Bułki te możemy oczywiście nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie a śliwek mogę teraz dodać tyle(...)mąki typ 500 szczypta soli otarta skórka z 1/2 cytryny lub limony 40 g masła miękkiego SOS MLECZNY 100 ml mleka 30 g cukru 30 g masła ŚLIWKI 1 kg śliwek – śliwki węgierki lub inne 3 – 4 łyżki miodu 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu Wykonanie BUŁKI W misce miksera mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki
Tajemnice Smakukawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około godzinę. Ciasto
Ala piecze i gotujeWilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 600 g śliwek cukier z wanilią i karmelem bułka tarta masło Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odrywamy nieduże kawałki ciasta, spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi kształtując kulki. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułeczką
Podróż w kulinariapoznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest
Gospodyni MiejskaProsty przepis na naleśniki z serem i śliwkami Pyszne naleśniki z sosem śliwkowym, gdy nagle masz ochotę na coś słodkiego. Klasyczne naleśniki na słodko ze śliwkami i twarogiem. Koniec wakacji i sezon śliwkowy w pełni, należy z tego korzystać. Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki bez grudek ? Pyszne cynamonowe naleśniki na słodko. Idealne naleśniki czy istnieje coś takiego? Zdanie(...)chrupiące i rumiane, a dla jeszcze innych wilgotne i blade. Każdy ma prawo wyboru, dzisiaj moje idealne naleśniki z sosem śliwkowym. Szybki przepis na idealne ciasto na naleśniki, ser do naleśników i śliwki z cynamonem. Danie obiadowe ze śliwkami, podane na ciepło lub na zimno. Jak zrobić sos ze śliwek węgierek? Co można zrobić ze śliwek na obiad Naleśniki
Dieta moja pasjaProste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając
R'n'G Kitchenmrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie z masełkiem i bułką tartą oraz kleksem śmietany. Takie danie nadaje się zarówno na odrębny posiłek lub ciepły deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka 1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone(...)wymieszanej masy dosypałam jeszcze mąkę tortową i cukier waniliowy i zagniotłam rękami jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto uformowałam sobie w walec i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5-2cm. Każdy taki plaster spłaszczałam w dłoniach. Na środek kładłam połówkę śliwki i wsypywałam płaską łyżeczkę cukru. Brzegi ciasta zlepiałam razem, formując okrągłe knedle. Knedle odkładałam
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła 80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka(...)Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 700 ml mleka 3 łyżki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500 g śliwek węgierek ( mogą być mrożone) 4 łyżki powideł sliwkowych Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej
Gosia gotuje