Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie
moj przepis naJest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza
moj przepis naPrzepis na szybkie do przygotowania i tanie ucierane ciasto - miękkie, puszyste i nadziane papierówkami. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, malinami czy wiśniami. Ważne jest to, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, a także aby jajka były bardzo dobrze ubite. Zachęcam do pieczenia! Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: 3 szklanki mąki
UgotowaćSernik piernikowy z suszonymi śliwkami to jeden z najbardziej kremowych serników – wprost rozpływa się w ustach! Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi przyprawy piernikowej, cynamonowi, rumowi
Poezja smakuDzisiaj zaproponuję przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować : Użyłam
Uwaga Babcia Gotujezdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM. Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze
Mieszam w GarnkuNiestety zbliża się jesień, więc następuje sezon na śliwki. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Ja przygotowałam szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe ze śliwami. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki grycznaej 2 łyżki mąki kukurydzianej cynamon aromat 2 wydrylowane śliwki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem
Truskawkowa Fiestaszklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto(...)może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon(...)miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki. Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
KreatywnePinybłyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKnedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną. Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie ochoty(...)odchodzić) i przecisnąć przez praskę. Od razu do ciepłych dajemy mąkę, jajo, siekamy nożem a następnie formujemy wałek. Wałek kroimy na 9 kawałków, które wypełniamy śliwką. Ważne jest, aby w momencie gdy wyrabiamy ciasto, wstawić wodę w dużym garnku. Knedle bowiem należy od razu ugotować. Jeśli szukacie innych dań pozbawionych białego cukru, zapraszam tutaj . Polecam również książkę “ Owocowe historie
Moja DelicjaUwielbiam gdy po domu roznosi się zapach drożdży. Tym razem zapraszam na ciasto drożdżowe, które najlepiej komponuje się z jabłuszkiem lub śliwką węgierką. Czym umilić sobie filiżankę gorącej kawy czy herbaty, jak nie aromatycznym, świeżutkim ciast Artykuł Placek Drożdżowy z jabłkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!