ciasto ze śliwką na szybko - 1082 przepisów (strona:41/73)

Ciasto sypane 102

Składniki na blachę  25 x 35 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 0,5

peggiwkuchni
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 253

szybki do wykonania. Plusem tego ciasta jest brak jajek.  Nr 7  PROSTA KRUCHA SZARLOTKA Przepis znajdziecie tutaj . Uważam, że najlepszymi ciastami, które wszystkim posmakują są te, które wykonuje się jak najprościej. W przypadku tej szarlotki, nie ma kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący.  Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK  Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest(...)też może kojarzyć się z innymi świętami, ale również sprawdzi się ono na Wielkanoc. Wyraźny smak śliwki świetnie sprawdzi się do kawki, po świątecznych daniach.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 9 NAJLEPSZY OWOCOWY KEKS  Przepis znajdziecie tutaj .  Typowe ciasto Wielkanocne, które z pewnością jest na Waszych stołach. Zapewne znacie przepisy na drożdżowe, z kawałkami owoców w środku, lecz

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche ciasto ze śliwkami 181

ostropestem, pomyślałam, że razem z nim upiekę blachę jakiegoś ciasta. Od pomysłu do działania - wyszło szybkie, chrupiące i smakowite ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło. Wykorzystałam do niego resztę swojskich węgierek.  Były tak słodkie, że po upieczeniu nie dosładzałam już ciasta, posypując go np. cukrem pudrem.   Składniki (na dużą blachę): 150 g krupczatki 350 g mąki pszennej(...)cukru trzcinowego demerara 1 g soli 200 g masła (niezbyt miękkiego, ale też nie zimnego) 3 jajka ok. 3 łyżek jogurtu (użyłam greckiego) 0,5 kg śliwek węgierek Mąki wymieszać z cukrem i solą. Masło pokroić na kawałki i przełożyć do suchych składników. Dodać jajka rozbełtane widelcem. Spróbować wyrobić ciasto ręką i połączyć to, co się da. Dodawać stopniowo jogurt

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort czekoladowo-śliwkowy 154

obsypania boków tortu oraz do zrobienia dekoracji. Wykonanie Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki soku i wódki. Na blat wyłożyć bardzo ściśle odsączone śliwki, wyrównać, wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 mieszanki soku i wódki. Wyłożyć pozostałe śliwki. Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego. Przykryć trzecim blatem, nasączyć pozostałą mieszkanką soku i wódki. Górę(...)tortu i boki posmarować pozostałą, cienką warstwą kremu, wyrównać. Paterę postawić na dużej blaszce, wziąć na płaską rękę garść czekolady i szybko przyłożyć do boku tortu bardzo lekko go poklepując. W ten sposób obsypać boki tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Jeżeli gdzieś jest namiar czekolady możemy go zdmuchnąć. Jeżeli po obsypaniu tortu  zostanie nam trochę tartej czekolady

moj przepis na
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 116

Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym

Pełny talerz
Racuchy ze śliwkami 133

podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie..  Racuchy ze śliwkami    SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki 350 ml zsiadłego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 śliwek  cukier puder do dekoracji olej(...)smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 157

pokruszonych płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto, rumu lub koniaku (opcjonalnie) dodatkowo: na owoce: ok. 8 śliwek ( u mnie też 1 brzoskwinia), 1 łyżka mąki, 4 łyżki cukru, szczypta soli 2 łyżki cukru kryształu białko jajka Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać(...)dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste

Chilli Czosnek i Oliwa
Crumble ryżowo śliwkowe 104

Szybki i prosty deser który można zrobić jak mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy spędzam w kuchni dużo czasu. Wersja bezglutenowa z nuta

wesoła kuchnia
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 119

ozdoby, własnoręcznie wykonane przez Mamę i Siostrę-dziękuję za piękny prezent Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto z owocami 133

Przyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.   Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym  na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki.  Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciastaCiasto pieczemy ok. 50 minut

Pyszności Słodkości
Kostka wiśniowa 159

wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru(...)temp. pokojowej, następnie schować do lodówki do lekkiego zgęstnienia, około 30 min, uwaga trzeba pilnować bo szybko gęstnieje. Do miski wlać śmietanę, ubić na sztywno. Do pure wiśniowego dodawać w 3 turach ubitą śmietanę. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, uwaga szybko robi się gęsty. Czekoladowa polewa, zawsze błyszcząca: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany

moj przepis na
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 122

czego można się nauczyć gotując i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.   Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć, żeby zrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze(...)nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności radzi sobie doskonale we wszystkich sytuacjach typu randka, kolacja składkowa czy wizyta teściowej. Warto się postarać, bo wg. badań amerykańskich naukowców nasze umiejętności kulinarne

Ugotowane pozamiatane
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 302

szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto(...)wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Gęsta gorąca czekolada z suszoną śliwką i cynamonem 349

Gęsta gorąca czekolada to obiekt pożądania wieeelu kobiet :), do dziś trzeba było pójść do dobrej kawiarni by taką nas uraczono :). Od dziś zrobicie ją sami za

Kuchnia PROzdrowotna