Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formieuwielbia. Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier
Smakołyki Asiśrodku kłaść po jednym lub dwa kawałki śliwki. Sklejać pierożki na kształt koperty. Najpierw dwa przeciwległe rogi ze sobą, dołączyć trzeci, skleić dwa boki i zamknąć kopertę. Dobrze skleić. Gotować ok. 5-6 min. w lekko osolonej wodzie. (Rozwałkowane ciasto przykryć w trakcie klejenia, bo jest cieniutkie i szybko wysycha). Masło roztopić z miodem w rondelku, dodać
Maślane ciasteczkoWieczór to często najlepsza pora dla naszej aktywności. Czujemy się bardziej energiczni, lepiej nam się myśli i też lepiej na nas działają przeróżne suplementy. Koktajl w
Kuchnia PROzdrowotnaDziś mam dla Was Kochani kolejny przepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest
Rozpustne gotowaniemikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka
Moje domowe kucharzeniePotrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy(...)makiem, ze skórką pomarańczową, z żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki
dobra gospodyni dom wesołym czyniniesamowite, krem niezbyt słodki, mleczny z delikatną nutą budyniu, ale wcale nie budyniowy, a do tego śliwki i pyszny kruchy spód. Ciasto pięknie się kroi, dzięki czemu również fantastycznie wygląda na talerzu, u nas zniknęło w ciągu jednego dnia! W oryginale do ciasta dodane były migdały ale ja z nich zrezygnowałam. A przepis pochodzi z tej strony. Składniki(...)łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 120 g margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki
Słodka Kraina Wypiekówtylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie(...)śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła w szczelnych pojemnikach. Ma słodki aromat i korzenny lekko pikantny smak. Oprócz pięknego zapachu nadaje też ciastom
Ciastka - domowe słodkościUwielbiam szybkie śniadania z nutą słodyczy. Dziś zapraszam Was na karmelizowane śliwki na płatkach jaglanych w jogurcie. To śniadanie przygotujecie dosłownie w kilka minut. A potem możecie się już tylko zajadać Czy u Was też teraz królują śliwki? Ja je uwielbiam dodawać do najróżniejszych ciast, deserów, podawać z nimi placki, placuszki, owsianki i takie a la ekspresowe jaglanki jakie dziś
Słodkie okruszkiczekoladę siekamy na kawałki. Mieszamy ze śliwką. Suche składniki mieszamy ze sobą w większej misce. Mokre rozbełtujemy w mniejszej miseczce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki. Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki
kawawszklancebiszkopty podzielne na 4 części każdy i śliwki każda połówka na dwie części dodać resztę ciasta i resztę nadzienia lekko wciskając w masę piec w 200C około 40 minut i zostawić do całkowitego wystudzenia i zimne ciasto posypać pudrem cukrem ten sernik jest bardzo wilgotny, delikatny i ma jedną wadę: szybko się zjadł........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMatka Natura na koniec sierpnia otworzyła kosz z darami ziemi. Na pierwszy rzut idą śliwki. Nasze soczyste, pyszne, polskie śliwki. Całkiem fajną propozycją jest odwrócone ciasto
Rusty Forkdodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Krem wyłożyć na biszkopt * , wyrównać. Warstwa śliwkowa : Śliwki zalać gorącą wodą ** , do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym(...)wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** . Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki
Opowieści z piekarnikanależy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, rozwałkować na wielkość formy, dokładnie ponakłuwać widelcem, schłodzić godzinę w lodówce(...)rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto, piec przez około 20 min, tak aby spód się podpiekł. Wyjąć, delikatnie przestudzić. Masa serowa: 660 ml śmietany 30% 360 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g malin (mogą być zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania) kilka śliwek (5-6), pokrojonych na półksiężyce Wszystkie
moj przepis na