Ciasto proste, szybkie i łatwe w wykonaniu i pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Eveny, skusiłam się i ciasto upiekłam. I nie żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; szczypta soli; około 15 śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch
In my kitchensuszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha
Świat Ciastatheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 225 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka(...)dodać do suchych składników. Dodać mleko. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Wykonanie
maniapieczeniabardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe(...)każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem
Ciastkozercyprzyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie w domu nigdy nie brakuje. Mam też spore zapasy otrąb granulowanych z owocami: truskawkami, czy też śliwkami. Otręby te są doskonałym dodatkiem do tych ciasteczek. Ciasteczka zbożowe nie mają pięknych kształtów, ciasteczka(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCharlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najlepszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny. Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii(...)żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego specjału, zastępując słodki chleb długimi biszkoptami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadomieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko, nadal ubijając. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte(...)Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi. *Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJedno z najprostszych w przygotowaniu i szybkich ciast- biszkoptowe (w którym ubijane są całe jajka) o delikatnej, lekkiej i puszystej strukturze z dodatkiem połówek jabłka. Ciasto jest ze zdrowej mąki jaglanej, którą można kupić gotową lub po prostu samodzielnie zmielić kaszę w młynku. Od razu rozwieję również Wasze rozterki dotyczące kaszy jaglanej i uwierzcie mi, że jej gorycz jest kompletnie(...)niewyczuwalna, więc naprawdę nie obawiajcie się o smak! Jabłka można zamienić np. na śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został oprószony wierzch ciasta (jeżeli już zdecydujecie się na ten dodatek, to polecam cynamon wymieszać z cukrem pudrem, gdyż sam jest po prostu
Kraina Miodem PłynącaOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskiozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Masą nadziewamy formy, na wierzch układamy ciasto w formie np. kratki bądź dowolnego wzoru. Kulebiaki przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia(...)minut, temp. 170 stopni C. Kulebiaki w tej formie można spożywać na ciepło bądź zimno. Jako obiad posłuży cała porcja, jako przekąska na szybko, pokrojona na mniejsze kawałki. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU jako autorski przepis z wykorzystaniem produktu Profi: www.profi.com.pl
SMYKWKUCHNIBardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne. Ciasto babkowe 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 budynie (w moim przypadku były czekoladowe) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej owoce (ja miałam mrożone śliwki) Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić do lodówki do wystudzenia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej. Większą połowę ciasta wylać
Jadło i czytadłoksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj(...)śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę
Ze smakiem i z pasjąPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitysobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe. W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej(...)łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój
Słodkości i nie tylkootartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy i wykładamy nim formę o rozmiarze 25/34 cm. Nakłuwamy widelcem i delikatnie podpiekamy w 180 stopniach - ok 10 minut. Do masy
sierotka maRysia w kuchni