Ciasto 1/8 l mleka 20 g świeżych drożdży 75 g cukru 80 g masła 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 1/4 łyżeczki soli garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce(...)mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można
Słodkie inspiracjeSylwester już tuż, tuż. Dzisiaj proponuję więc przepisy na Sylwestra. Znajdziecie tutaj smaczne przekąski sylwestrowe, dania na ciepło jak również szybkie desery. Przepisy na Sylwestra proste i szybkie do wykonania, a dla bardziej czasowych dania na ciepło z pysznymi sałatkami. Podane niżej przepisy na Sylwestra można również przyrządzić jako dania bufetowe przyrządzając mniejsze porcje, takie na raz. Łatwe do jedzenia(...)ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka
codojedzeniajeszcze wiosenno-zielonej trawie, wśród których moja psa buszowała zapamiętale. Gdy podniosła łepek i spojrzała na mnie z zabawnie przekrzywioną główką, na nosie zalśniły jej kropelki wody. Otrząsnęła się szybko i pobiegła dalej, a ja żałowałam, że nie mam ze sobą aparatu. Śliczne by było to zdjęcie... Ona z mokrymi łapami i brzuszkiem, ja z mokrymi butami, wróciłyśmy niespiesznie(...)szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem jednak nie poszłam utartą ścieżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrafię się nadziwić, kiedy to zleciało? Za rok pewnie znowu usiądę zdumiona przed komputerem z kolejną rocznicą na ramieniu. 4 lata to sporo ale też bardzo mało. Może szybkie podsumowanie? Nadal pragnę wypróbować tysiące nowych przepisów i smaków i gdzieś jeszcze bardziej wepchnąć swoją pasję mocniej w życie codzienne. Moje zdjęcia również coraz bardziej mi się podobają. Kolejny punkt - Życie(...)przepis na pyszne muffinki ze śliwkami, które dzięki dodatkowi śmietany nie wysychają i długo pozostają miękkie i wilgotne. Po prostu przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją
My simple kitchenbiałka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik(...)posypania. Na ciasto wykładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy by cukier się rozpuścił. Szpryca nakładamy białka z cukrem na marmoladę, możemy robić dowolne wzorki. Pozostawioną kruszona posypujemy te miejsca gdzie bezy nie ma. Ciasto pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut (u mnie było to krótko bo beza szybko się rumieniła). Nastepnie dopiekamy
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko(...)love" i "białe jabłuszko" od małe szczęścia . Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom. "Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g zimnego
Zrób to smacznieudziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :) Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję gdy wpadają nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ?? Cynamonowe muffiny ze śliwkami SKŁADNIKI : (przepis na 6 muffin) suche składniki(...)oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka: 25 g masła 3 łyżki czubate mąki 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam
Dzieje kuchennej WiewióryJuz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym winem; odstawiamy(...)puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy
BaRepascienko pokrojonych śliwek - listki z około 10 gałązek cząbru W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw na godzinę. Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę(...)też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble. Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Formujemy dwa bochenki. Przekładamy do dwóch koszyczków do wyrastania chleba, wcześniej oprószonych mąką. Jeśli nie masz koszyczka to użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta
SMYKWKUCHNIjest niesamowity. Wszystkie smaki przeplatają się ze sobą nie zagłuszając się wzajemnie. Wyraźnie czuć smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)wody 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i na koniec dodałam żółtka. Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem
Kuchnia u Krysiduże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką(...)cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą
moj przepis naplackami bywa – robi się je szybko i łatwo. Jako, że nie miałam zsiadłego mleka zastąpiłam je kefirem. Myślę, że nie zaszkodziło to ich smakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek(...)ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta
MyCookBook.plspulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze(...)dłużej ono rośnie, tym delikatniejszą ma strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze wtłaczane jest równomiernie przez rosnące drożdże i wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej
moj przepis na