mąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut(...)jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy. Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami. Zawijamy. Odstawiamy
NaKońcuJęzykaLato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance(...)bananem i jogurtem, istotne jest, aby było to naturalne kakao, najlepiej bez cukru; warto zaopatrzyć się w ziarna kakaowca, które są naturalnym źródłem błonnika. Jeśli połączymy jogurt naturalny z truskawkami i jagodami goji powstanie najlepszy koktajl truskawkowy, który ma piękny kolor i smakuje wyjątkowo. Jagody goji są źródłem białka oraz witaminy A. Chętnie, zwłaszcza do koktajli miksowanych zimą dodaję cynamon
Moja smaczna kuchniaDużo świeżych polskich malin i polewa czekoladowa. Nie martwcie się, polewa jest równie zdrowa jak samo ciasto ;). Będę do tego przepisu wracać bardzo często, będę go modyfikować i smakować nowych odsłon. Ciekawe jakby ciacho smakowało z innymi owocami, np. z borówkami albo truskawkami... koniecznie muszę się przekonać ;). Was też zachęcam do pieczenia! Ten przepis może być świetnym pomysłem na deser
Nastoletnie Wypiekaniecukru 125 g zimnego masła budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 150 - 160 stopni około 15 - 20 min. Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek, bardzo ładnie wtedy wychodzą. W tym czasie przygotowujemy budyń i wlewamy go do tartaletek. Na wierzchu układamy truskawki i zdobimy listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniPo tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z
Życie zamknięte w smakuwody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody(...)kwaśne można użyć tutaj dosładzaczy (odradzam cukier, może to być np. stewia). WYKONANIE: Na wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać
All My Fit LifeTak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak
Be Fit Be StrongPierogi z owocami. Z najlepszego zaparzanego ciasta pierogowego. Podane na słodko z ubitą słodką śmietaną, można też podać z jogurtem greckim. Ekspresowe, lekkie i wegetariańskie danie na lato. Gdyż pierogi z owcami zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i kuchnią mamy, czyli ze wspomnieniami dzieciństwa(...)Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale czasami przygotowuję pierogi na słodko jak te dzisiejsze, pierogi z jagodami i twarogiem lub pierogi z truskawkami . Te z nektarynkami zrobiłam, gdyż zabrakło mi farszu do ruskich pierogów, a szkoda było mi wyrzucić ciasto. Zastanawiałam się tylko jakie owoce wybrać, czy wykorzystać wiśnie czy mandarynki, wypadło na nektarynki. Polecam do pierogów ciasto zaparzane, gdyż jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec przepyszne ciasto. Drożdżówka wyszła lekka, pulchna i bardzo mocno urosła. Oczywiście na wierzch można położyć owoce takie jak np truskawki, maliny, jagody czy borówki. To co znajdzie się na górze pozostawiam już Wam. ja miała
Zrób to smaczniechudego twarogu 10 g odżywki białkowej (MYPROTEIN) chlust mleka do uzyskania preferowanej konsystencji dodatki: truskawki, masło orzechowe w proszku (MYPROTEIN) , batonik proteinowy (MYPROTEIN) Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, kakao, jajko, mleko oraz wodę. Najlepiej za pomocą trzepaczki, aby ciasto było jedwabiście gładkie. Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Następnie wlej porcję ciasta (podziel je na 3-4 części
Zdrowie na języku :Pwynalazek to już w ogóle będzie fit Mango możecie zamienić praktycznie każdymi owocami, sprawdzą się tu borówki, truskawki, ananas, brzoskwinie. Jeżeli pokusicie się o owoce w puszce to syrop z puszki sugerowałabym dodać do kaszy podczas gotowania zamiast części wody. ps. Ciasto przechowywane w lodówce będzie ok do 5 dni. S uge rowana forma to tortownica o średnicy
greenscarfblachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce puszczają sporo soku. Mrożone owoce raczej z tego
Karo in the Kitchenmieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Truskawki myjemy, obcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Zimne babeczki smarujemy śmietaną i układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedamy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła(...)mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką
Wypieki ReneSezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na Słodkonadzieniem trochę niecodziennym... Ilość składników na farsz tak trochę orientacyjna, a to dlatego, że kremu użyłam przede wszystkim do ciasta. Na taką wersję urozmaicenia naleśników wpadłam tak przy okazji :) 100 g serka mascarpone około 1/2 szklanki śmietany tortowej 36 % truskawki krople miętowe spożywczy barwnik zielony Przygotowanie : Usmażyć naleśniki Serek zmiksować ze śmietaną, dodać cukier puder do smaku
Proste Potrawy