Słodki deser tiramisu z biszkoptami, truskawkami i puszystym kremem z jajek i sera mascarpone. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneInna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 szklanki pokruszonych herbatników - 3 łyżki dżemu truskawkowego - 1,5
Zainspirowana w kuchniporzeczką Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Agrestowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik jagodowy na zimno Jogurtowy sernik(...)łyżeczek żelatyny* 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 limonki Masa jogurtowa: 400 g jogurtu 2 łyżeczki żelatyny* 3 łyżki cukru pudru sok z 1/2 limonki Dodatkowo: truskawki do przybrania * zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest przeznaczona. Czasami moc żelatyny u różnych producentów jest inna. Wykonanie Masa mango: Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku - 0,5
Cook&Lovemusu dałam dwie całe, a nie trzy czekolady , ale jak ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny . Przepis polecam, bo warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :)) Inspiracja: klik Składniki na ciasto tortownica 23 cm: 50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej
kruche babeczkiolej i wlej wodę. Zmiksuj dokładnie składniki mikserem. Odstaw ciasto na 5 minut. W tym czasie nagrzej mocno gofrownicę. Wlewaj na kratki gofrownicy po 1 chochli ciasta i rozprowadzaj jej grzbietem. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 5 minut. Wyjmij i przełóż na kratkę do wypieków. Gofry udekoruj cząstkami truskawek. Możesz też dorzucić kilka poziomek lub innych owoców. Polej
Delicious Placedorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki
Magiczne Życie MartyTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu
Ala piecze i gotujełyżek cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel
Zdrowie na języku :PPotem były truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest... I tak przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą mi się one z końcem wakacji i już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam na proste, ucierane ciasto ze śliwkami
Arabeska waniliowawykładamy papierem do pieczenia , samo dno. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy: 750 ml śmietany(...)mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim
Made By Mom And SonMój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki oryginalny, jak JA :) Nie jest za słodki, ani mdły, dla mnie idealny! Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem
Blondynka GotujeWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie
SMYKWKUCHNIszklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, jabłka 2 sztuki duże, truskawki 50 dag, cukier puder 2 łyżki, śmietana 12% 330 gram, cukier puder do posypania Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto(...)powinno być nie za gęste dość lejące. Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy. Umyte truskawki z cukrem pudrem, śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać pudrem cukrem i polać musem przed jedzeniem
W Mojej Kuchni Lubię