ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto podzielić na 40 części, każde o wadze 7 g. Z ciasta uformować kule, lekko spłaszczyć, zrobić na środku wgłębienie i ułożyć w odstępach na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 12 minut. Upieczone ciastka(...)kolejnego garnuszka. Następnie dodać cukier żelujący i ponownie gotować 4 minuty. Każde ciasto udekorować na środku odrobiną galaretki. Jeżeli stężeje zbyt prędko, to można ją ponownie podgrzać i czynność powtórzyć. Ciasteczka zostawić, aż galaretki odpowiednio stężeją, po czym oprószyć przez sitko cukrem pudrem. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Passions hobbies lifejagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ewentualnie tortownicę). Ciastem wylepiamy formę (można zrobić mały rant ok. 1 – 1,5 cm) i nakłuwamy je gęsto widelcem. Chowamy na 10 minut do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką
Poezja smakumoja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki Wykonanie: Tortownicę
Sto kolorów kuchniCiasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy(...)łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 500-600 g truskawek 2 galaretki Poncz do nasączenia biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki. Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając
Tradycyjna Kuchniabiałej czekolady 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej) masa truskawkowa: około 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: biszkopt : białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać cukry. Żółtka rozbełtać(...)sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować. masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez sitko), zagotować z cukrem. Zdjąć z palnika i dodać galaretkę. Dobrze wymieszać. Odstawić aby masa zgęstniała. Gdy wszystko jest gotowe czas na przełożenie. Połowę
Amatorka kuchennakrystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO Puszka moreli 2 galaretki krystaliczne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia
RAROSSApokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie(...)tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem
Ostra na Słodkoblaszki do ciasta. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała. Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już gotowa. Następnie Rozpuścić jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna(...)zielonego. Gdy pianka jest gotowa nakładamy ją na już stężałą galaretkę czerwoną. Znów wstawiamy do lodówki. Następnie tą samą czynność powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje. Wyjmujemy deser z lodówki i wykrawamy serduszka, Posypujemy je pokruszonymi pistacjami i suszonymi truskawkami. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinyskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak Jedzeniacytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec(...)wymieszać. Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki. Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe truskawki
Mix smakułyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia(...)cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy truskawki (u mnie mrożone). Gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Dodatkowo owoce można jeszcze zmiksować na mus. Garnek z musem owocowym zdejmujemy z palnika. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Odstawiamy aż do lekkiego stężenia. W misie
Smaki Na Talerzustopni Celsjusza, około 30-35 minut (do suchego patyczka) Wystudzić. Wystudzony przekroić wzdłuż, na dwie części. Mus truskawkowy 750 g truskawek (mogą być mrożone) 4 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 450 g śmietany kremówki. 350 g świeżych truskawek do dekoracji Do garnka włóżcie truskawki, sok z cytryny i cukier. Zagotujcie a następnie zmiksujcie(...)gorącego musu wsypcie galaretki i dokładnie wymieszajcie,ale nie wolno już zagotować. Odstawić do wystygnięcia( nie może stężeć- może zgęstnieć) Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno, dodajcie najlepiej małymi porcjami przestudzoną masę truskawkową. Delikatnie wymieszajcie. Wykonanie: Pierwszy kawałek ciasta włóżcie do blaszki w której piekliście ciasto. Nasączcie delikatnie sokiem z cytryny. Wyłóżcie mus truskawkowy. Świerze truskawki przekroić na połowę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSezon na truskawki rozpoczęty więc czas na ciasto ! Dzisiejszy deser składa się z niewielkiej liczby składników i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych 😉 Składniki na foremkę ok. 11x30 : 20 szt. herbatników maślanych 2 łyżki margaryny lub masła 600 g truskawek 2 op. galaretki truskawkowej 1,5 płaskiej łyżki żelatyny ew. 1 łyżeczka cukru (jeżeli truskawki nie są słodkie(...)proszek galaretek, dobrze wymieszać i schłodzić do temp. pokojowej. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać. Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż na mus i wyrównaj masę. Ciasto wstaw
Alutka-Gotujenimi ciasto. Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód. Wykonanie: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki owoce(...)układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami
paapilotkaakażdy Mus truskawkowy: • 900 ml wody • 3 galaretki truskawkowe • 400 g mrożonych truskawek Sposób przygotowania: Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić mus truskawkowy I schłodzić ciasto w lodówce. 1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C w opcji dół(...)piekarnika przed włożeniem formy z sernikiem wstawić blaszkę wypełnioną wodą. 11. Sernik dokładnie ostudzić. Kiedy będzie już zupełnie zimny, przygotować mus. 12. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i jeszcze mocno ciepłe wlać do zamrożonych truskawek, cały czas blendując do uzyskania piany. 13. Poczekać aż mus lekko zacznie tężeć. 14. Lekko tężejący mus wylać na zimny sernik. Wstawić do lodówki
W mojej kuchni