ciasto z truskawkami i galaretką - 2229 przepisów (strona:75/149)

Truskawki. Owoce lata, zdrowa, słodka przyjemność 73

Truskawki to symbol lata, słodkie, soczyste owoce o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W rozumieniu botaniki to tzw. owoc rzekomy. Małe pestki otoczone gęstym miąższem, to owoce truskawek. Występuje około 2000 różnych odmian hodowlanych, różniących się między sobą smakiem, wielkością owoców, kolorem, kształtem, okresem owocowania, trwałością. Mieszaniec ten jest hybrydą, dwóch amerykańskich odmian poziomek – poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską, które(...)tworzą pospolitą truskawkę. Francuski botanik, Antoine Nicolas Duchesne, na początku XVIII wieku, w pracy poświęconej truskawkom, opisał krzyżówkę tych dwóch odmian poziomek. Kuchnia pachnąca truskawkami Świeże truskawki są wyjątkowym przysmakiem, zwłaszcza w sezonie letnim. Wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, marmolady, kompotów, soków, galaretek, pierogów. Smakiem zachwycają świeże owoce z jogurtem, truskawkowe lody, sorbety, kremy, desery, ciasta. Domowa truskawkowa nalewka

ProstePesto.pl
Melba z truskawkami 527

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej na noc. Melba najlepsza jest mocno schłodzona. Post Melba

Poezja smaku
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 504

przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika.  Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :)  Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka(...)ciemną masą, dokładnie dociskamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.  Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki.  Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej

Smakuje zdrowo
Sernik cytrynowy z truskawkami 229

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. 

Takie tam pichcenie
Truskawkowy sernik na zimno z bananami w galaretce 224

galaretki (użyłam 2 cytrynowe i 1 pomarańczową) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt przygotować według wcześniej podanego PRZEPISU  2. Umyte truskawki dokładnie zblędować. Dodać cukier do smaku. 3. Twaróg przełożyć do dużej miski, miksować dodając stopniowo truskawki (jeśli masa będzie zbyt mało słodka dodać więcej cukru). 4. Do masy twarogowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić ciasto

A Ty Smakuj Mnie
Truskawkowiec z mascarpone 121

szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam(...)ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka:   Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody  gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na biszkopt zimny.Wstawiam do lodówki.    Wierzch: Galaretkę rozpuszczam

wesoła kuchnia
Ciasto Truskawkowa Rozkosz 60

domu. Kolejnym obowiązkowym deserem jest oczywiście ciasto z truskawkami. Istnieje wiele smacznych przepisów na ciasto truskawkowe, jedne bardziej popularne, inne mniej, ale jestem pewna, że wszystkie tak samo smaczne. Ja zazwyczaj przygotowuję tradycyjne ciasto z truskawkami , które z pewnością widzieliście już na moim blogu. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wyszukanego. Ciasto z truskawkami, znane jako truskawkowa rozkosz, to obowiązkowy(...)MASA TRUSKAWKOWA Galaretkę zalać 200 ml wrzącej wody. Mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka będzie tężeć przygotować biszkopt. Żelatynę zalać 100 ml ciepłej wody, odstawić na kilka minut aż spęcznieje. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Powolnym strumieniem wlać żelatynę i przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Truskawki przemyć, usunąć ogonki, pokroić w dość dużą kostkę. Dodać pokrojone truskawki, dokładnie wymieszać

Przepiski.pl
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 188

trafi się miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić(...)jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu.  Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto przekładaniec truskawkowy + film 126

szypułek truskawki, dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Do gorących truskawek dodajemy cukier waniliowy i kisiel całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje po czym odstawiamy z ognia i studzimy . W czasie gdy masa truskawkowa stygnie rozpuszczamy galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód(...)biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy . Na masie truskawkowej układamy biszkopty a na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę .Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Smakowite Dania
Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką 132

cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć(...)mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed

Czerwień i błękit
Ciasto z galaretką rabarbarową słodzoną miodem 92

desery dodaj więcej miodu. Z podanej ilości wychodzi lekko słodkie ciasto. Część miodu rzepakowego Huzar możesz zastąpić miodem pomarańczowym Huzar. Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Szczypta soli Galaretka rabarbarowa: 4 szklanki wody 3 płaskie łyżki żelatyny 4 pędy(...)galaretka zacznie delikatnie tężeć (na brzegach garnka będzie się powoli robiła galaretka) przelewamy ją na biszkopt. Odstawiamy na noc do lodówki. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: NAJPROSTSZE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM KOMPOT Z RABARBARU PROSTE ORKISZOWE CIASTO RABARBAROWE ORKISZOWE CRUMBLE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI RUSTYKALNA TARTA PEŁNOZIARNISTA Z RABARBAREM Wpis powstał we współpracy z marką Huzar

Czarnawisienka
Tartaletki z owocami 252

Gdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z

Słodki Pomysł
Malinowa chmurka z kokosem 936

zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja! Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche

Wanilia i Kardamon
Liebster Awards 155

daje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja? Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci :) 8. Czy zwracasz uwagę(...)kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga? Od jak dawna prowadzisz bloga? Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..? Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz

Słodkości i nie tylko
Torcik z truskawkami 205

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class

Marta Gotuje