minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek i wygniatamy przygotowanym ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem, a następnie zakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy
My Culinary Artowsianychłyżka cukru waniliowegoWykonanie:Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę
Moje pyszne gotowanieDietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego 8-9 sztuk jabłek słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka(...)lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną
Apetyczna babeczkapudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostygnięcia(...)średnim ogniu, w małym rondelku. Tuż przed zagotowaniem dodajemy pokruszoną czekoladę, zmniejszamy ogień i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia
les mirabellesKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować
Oryginalny smakDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smakpieczenia. Odrywamy jeden arkusz i przenosimy ciasto do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez
Blondynka GotujeSchłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jagodowa: Jagodę leśną w syropie przelewamy przez gęste sito, owoce przecieramy
Moniki Smakołykikurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak
Kolejny blog o gotowaniuBaharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate(...)garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem
Kulinarne przygody Gatitypewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy
Codzienna kuchnia niecodziennaDzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na
Oryginalny smakPyszny, delikatny deser ryżowy z owocami. Składniki: ¾ szklanki ryżu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tłuszczu 2 łyżki cukru 1 galaretka owocowa 1 szklanka mrożonych owoców ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o
Poezja smaku