ciasto z ryżem pe - 500 przepisów (strona:5/34)

Tarta z kremem waniliowym i owocami 102

kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Wanilię przekroić wzdłuż, wycisnąć nasiona. Całość

królestwo garów
Tarta z kremem patissiere i owocami 70

kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dokładnie wymieszać cukier z jajkiem

królestwo garów
Tarta „tiramisu” z borówkami 106

kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru

królestwo garów
Maślana Pizza Margherita 260

oregano i odstawiamy 5/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjętym z lodówki ciastem wykładamy blaszkę od tarty, nakładamy na nie folię aluminiową i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto będzie suche (ok. 15 minut).  6/ Usuwamy obciążenie, nakładamy przyprawione krojone pomidory, posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 220 stopni z termoobiegiem

Kuchnia PROzdrowotna
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 100

składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość ryżu, ale winno odchodzić od ręki. Jeśli tak nie jest dodajemy po troszku mąki i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w lekko obsypanej

Słodkie okruszki
Szyszkowa dama. 129747

Siedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli(...)mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą, ale nawet mój mąż stwierdził, ze byłoby to już przesadą. Miłośników takich połączeń i naprawdę słodkich rzeczy zapraszam

Malinowe Pocałunki
Morszczuk w sosie goan 150

mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy(...)przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy sos słodko- kwaśny i gotujemy kilka minut. Do ugotowanego sosu wrzucamy usmażone w cieście kawałki ryby. Podajemy z brązowym ryżem

Bon appetit mon amie
Ciasto ryżowe 221

Bardzo łatwe i pyszne ciasto. Zniknęło po godzinie Składniki ryż, 200g woda, 250ml mleko, 250ml likier pomarańczowy, 5 łyżek cukier, 150g śmietanka 30%, 200ml migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy

Gotowanie moimi oczami
tarta na słodko – przepis podstawowy 181

niewielkich odstępach, a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch jakieś obciążenie, ja użyłam kamyków z wakacji :), ale równie dobrze sprawdzi się fasola, groch, ryż itp. Służy to temu, by ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Jeśli to przygotowanie zajęło nam sporo czasu, to możemy jeszcze raz włożyć ciasto do lodówki na ok. 5 min. Przy pieczeniu tarty

zabawa smakiem
kubba 128

kurkum ,,gerfa-cynamon ,rodzynki Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić

w mojej kuchni
Ryż na słodko! 159

gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu.   Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję zdrowych

Mia Cucina Sofieta
Napoje energetyczne NAJZDROWSZE 313

Hej! Dziś będzie trochę o napojach energetycznych i o tym czy warto z nich czasem skorzystać.  Jeszcze nie dawno rynek był zdominowany przez markę Red

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik czekoladowa pokusa 133

kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego  Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na  godzinę do lodówki 2. Ser  - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków(...)schłodzonym ciastem wyrównać dać ser piec ponad godzinę 190 stopni ciasto wystudzić 4. Polewa  - W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier kakao jogurt wodę gotować i cały czas  mieszać aż się zagotuje  - Odłączyć ogień dodać żelatynę mieszać aż się rozpuści  - Dodać orzechy i ryż   połączyć z polewą Polać wystudzony sernik

W królestwie smaków Beaty
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 133

ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję(...)dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna.     Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast, a także do zagęszczania i zasmażki – 1 szklanka mąki kukurydzianej żółtej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 1 szklanka skrobi kukurydzianej białej – 1 łyżka sproszkowanej gumy guar lub gumy ksantanowej do powyższych składników*   Wszystkie składniki

Karo in the Kitchen
Tort kokosowo - cytrynowy 89

średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki na wysokość około 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować(...)żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając – nie gotować. Śmietanę ubić ale nie na sztywno, dodawać powoli płyn z żelatyną. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, wstawić do lodówki na noc. Polewa: Sok z cytryny gotować razem z syropem kokosowym dopóki

królestwo garów