ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:749/988)

Czosnkowy chlebek – idealny do dań z grilla 131

Cześć! Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności. U mnie nie było wcale inaczej Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety….albo to łakomstwo jakieś…albo co…? Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej roboty pieczywo(...)Się uda i tyle Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju  Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę przesiałam przez sitko. Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam zaczyn

Pieprzyć z Fantazją
Przepis #172 Sernik "Snikers" - bez spodu 158

opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 3 jajka  Masa orzechowa - 100 g masła orzechowego 100% (można użyć masła crunchy - z kawałkami orzechów) - 1 łyżka miodu Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Masa serowa Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy(...)wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta.  Smacznego

Health-Fit-Life
Styczeń... nowości i zaległości 200

Mikołaj w tym roku zaszalał i przyniósł mi same książki i łakocie :). Co jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka(...)także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros . Składając Wam życzenia apelowałam o niemarnowanie jedzenia, niewyrzucanie i dzielenie się... niestety sama w tym roku mimo szczerych chęci musiałam część

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 219

Moja przyjaciółka Oliwka przywiozła mi ostatnio całą, wielką siatę aronii z własnego ogrodu. Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka(...)pierniki Katarzynki w czekoladzie Kopernik – 10 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik – 5 szt * powidła śliwkowe – 1 pełna łyżka * mleko 2% – ok. 1/3 szkl * orzechy włoskie – 1 garstka MUS ARONIOWY: * aronie – 1,5 szkl * śmietana 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * agar agar – 2 łyżki PIANKA WANILIOWA: * śmietana

Ostra na Słodko
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 174

makowa – masa do makowca, pierogów z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g maku (maku mielonego) 500 ml mleka 100 g cukru 50 g miodu 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 1 łyżka aromatu migdałowego 2 jajka 2 łyżki masła 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania Mak wsypujemy do miski, zalewamy gorącym mlekiem. W wypadku maku(...)ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku   Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 116

średnie • 125 ml oleju – 1/2 szklanki • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 1,5 mlecznej czekolady • 50 g kakao w proszku • 3 jajka • 50 g pokrojonych orzechów włoskich – 5 łyżek czubatych • 100 g rodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. • Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę

To co kocham
Zbożowe batoniki 151

suszone owoce, kawałki czekolady, orzechów lub po prostu zmiksować to wszystko razem. Zdrowy kop energii gwarantowany ;) Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki . Składniki 300g mieszanki płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych) 50g suszonej żurawiny 100g masła 75ml płynnego miodu  70g cukru Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki 30% 50g słonych orzeszków - pokruszonych Sposób przygotowania(...)formie 25 x 25cm), przesypać mieszankę i bardzo mocno wcisnąć ją w dno. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 30 min.  Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty. W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać

pink envelope
Nalewka z pigwy – Pigwówka 152

mojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W

moj przepis na
Nalewka z pigwy – Pigwówka 220

mojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W

moj przepis na
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 266

Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło

Niezły Młynek
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 180

poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego) 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić(...)proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy na chwilę. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 - 35 minut (należy

Marcepanowa kuchnia
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 156

jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.) 2 łyzki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców 1 duże jabłko 1/4 łyżeczki cynamonu kilka kropel esencji waniliowej Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę

Gotowanie...to proste !
3-skadnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąki i cukru) 161

soczyste oraz mocno jabłkowe. Pycha! U nas zazwyczaj znikają w wersji solo, ale można je podać z ulubionymi dodatkami - np. jogurtem, naturalnym, startym jabłkiem, cukrem pudrem bądź też posiekanymi orzechami. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje te same proste produkty, jakimi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Polecam! (5 sztuk) 1 czerwone jabłko 1 jajko (duże(...)jabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić

Di gotuje
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 137

Poprostu SzToS...!!! Jeden z najlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki(...)fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Całość: 2549 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 110

Poprostu SzToS...!!! Jeden z najlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki(...)fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Całość: 2549 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 137

suchy - 200 g jajka - 4 szt cukier - 3/4 szkl jabłka - 4 szt kasza manna - 5 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka orzechy - 10 dag rodzynki - 10 dag skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy(...)następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Sałatka z truskawkami, awokado i serem feta 147

Uwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach :D Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach, musach, ciastach czy innych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji ;) Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne(...)jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz

HealthyCreations
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 211

wody filtrowanej lub źródlanej Dodatkowo: - płatki owsiane i ulubione ziarna do posypania chleba i wysypania formy Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misie miksera, owoce pokroić na mniejsze kawałki, orzechy lekko rozdrobnić. Dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Mąki zarówno żytnia jak i orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania, więc korzystam z tego i mieszam tylko do połączenia składników. Gotową(...)chleba skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren). Formy (zwykle piekę od razu dwa chleby) odstawiam pod przykryciem w dość ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas

Smaczne Zdrowe
Sernik pistacjowy 167

moment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci. Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa. Kiedy piekłam swój pierwszy(...)pistacjowy, który jest niezwykły pod względem smaku i konsystencji. Pistacjowo – migdałowy na podniebieniu, kremowy i lekko mazisty na łyżeczce! Spróbujcie! Składniki pasta pistacjowa 150 g pistacji 30 g orzechów nerkowca 40 g cukru trzcinowego ½ łyżeczki olejku migdałowego 3 łyżki oleju 18 g wody spód 60 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 1 jajko masa serowa

Raj dla Podniebienia
KULECZKI LUSETKI 227

Szybki i nieziemsko smaczny deser? Ależ proszę bardzo. Kuleczki na bazie wafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany

Z Majeczką w kuchni
Kokardki z makiem pod koglem moglem 176

mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić

Cynamonowe szczęście
Deser z serkiem ricotta i borówkami z posypką crumble 131

Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje(...)borówki amerykańskiej ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych 1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej 1 łyżeczka cukru brązowego Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być w łusce-posiekać i dodać do płatków, na to posypać łyżeczkę

Kubki smaku
Naleśniki dyniowe z serem 188

sklepie, dajcie znać, żeby wieść szła w świat. Jeśli chodzi o smak, krem jest bardzo słodki i delikatny, lekko kakaowy, jeśli chcielibyście upodobnić go bardziej do nutelli, proponuję zmielić orzechy laskowe albo nerkowce i dodać do kremu. Naleśniki dyniowe z serem 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej   1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego albo masła klarowanego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Masło z nerkowców Primavika 197

mimo, iż jest bardziej kremowa, to jednak wyczuwalne są minimalne drobinki orzechów. Smak - ten mnie powalił na kolana! Uwielbiam połączenia słodko-słone a to wprost jest cudowne! Słodkawy smak orzechów nerkowca podkreślony nutą słoności - po prostu cudo!  Masło z nerkowców stanowi świetny dodatek do wszelkich kanapek, wafli, krakersów, placuszków, naleśników, omletów itp. Oczywiście można je również po prostu wyjadać(...)był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.   Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego

Kto ugości moich gości?
Drożdżówki z domową masą makową 149

gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli

Moje domowe kucharzenie
Muffinki szpinakowe 256

własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony(...)mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około

Ciastkozercy
Masa makowa do makowca. 168

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy

Przepisy i porady kulinarne