ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:489/988)

Przepis #69 FIT torcik czekoladowo- orzchowy na pożegnanie wakacji 137

malin. Przykrywamy drugim krążkiem, którego smarujemy kremem orzechowym. Odrobinę kremu zostawiamy, aby posmarować boki.   W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą smarujemy całe ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Mój tort udekorowałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca. Połączenie malin i czekolady to wspaniałe połączenie. Tak można żegnać wakacje! Smacznego

Health-Fit-Life
CIASTO MARCHWIOWE *WEGAŃSKIE* 154

Ciasto marchwiowe piekę przeważnie zimą, ale uważam je za "bezpieczny" wypiek do przygotowania dla gości, stąd pojawił się u mnie o tej porze roku

Kasia Sarna
Sernik Marchewkowa Galaktyka 153

cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm)  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami.  D o utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie.  Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut

Bon appetit mon amie
Najprostszy chlebek bananowy (przepis podstawowy) | bez cukru, wegański | 213

Podstawowy przepis na najprostszy chlebek bananowy. Bardzo słodki i zdrowy. Jeden z moich ulubionych przepisów, wystarczy 4 składniki i mamy pyszne ciasto. Dodatkowo możemy dodać do niego swoje ulubione składniki np. czekoladę lub orzechy. Dzięki nim chlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Składniki na 1 keksówkę: 4 banany 1,5 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto migdałowe Cookie Monster | bez glutenu / mąki / białego cukru | 158

Dla Was kobietki!  Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :)  Ciasto

Czarnawisienka
Co zrobić, aby kruche ciasto było smaczniejsze i bardziej aromatyczne. 129

ruche ciasto będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne jeżeli część mąki zastąpimy drobno zmielonymi orzechami włoskimi. Mielone orzechy mieszamy z mąką po jej przesianiu przez sitko.  N a 0,5 kg mąki możemy dać np. 2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich. Pamiętajmy, aby wtedy odjąć 2 łyżki mąki. Polecam, warto wypróbować.  ☺      Pozdrawiam serdecznie i życzę

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto gryczane 131

Składniki na formę 30 cmx11 cm: 180 g kaszy gryczanej (około 600 g kaszy po ugotowaniu) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 100 g czekolady mlecznej

Moja Galeria Smaku
Chlebek orkiszowy z orzechami 194

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy

W kuchni Katie
Na początek lipca- pistacjowe maliny 131

Nic tak nie orzeźwia w upalne dni, jak świeże owoce. Kwaśne cytrusy, soczyste owoce egzotyczne, albo nasze słodkie, rodzime jagodowe :D Tyle dobra latem wylewa się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z awokado z pistacjami 160

Dziś są moje urodziny, 18 - te jak co roku i z tej okazji mam dla Was pyszne ciasto. Wilgotne i ciężkie ale jakże pyszne i aromatyczne

Moje Małe Czarowanie
Staropolska drożdżówka na białkach 324

Są takie ciasta, do których używamy wyłącznie żółtek. Pozostałe białka sprawiają pewien kłopot, zostawić je czy wyrzucić? Ta drożdżówka to idealna propozycja na pozbycie się tego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche pierścionki drożdżowe 170

użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części.  Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka układam bezpośrednio na blaszkę

I tu będę miała takie te
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 514

misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Smacznego życzy Aga.   Wiewiórkowy chlebek bananowy

Kocham Czekoladę
NAJLEPSZA TARTA Z GRUSZKAMI 121

TARTA Z GRUSZKAMI w tej wersji to deser, po spróbowaniu... Artykuł NAJLEPSZA TARTA Z GRUSZKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Chleb markook czyli saj bread 146

mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera,  uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto truskawkowo-karmelowe 211

Smak lata zimą :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy

czarrna od kuchni
Schab w cieście naleśnikowym 122

Kotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki budyniowe 186

śmietany. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy sypkie składniki i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu

Aga w kuchni
Bardzo słodki krem daktylowy bez cukru 110

bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można trochę zostawić - zależy jaką

Smakuje zdrowo
jagodowy tofucznik 177

łyżki amarantusa ekspandowanego  łyżka nasion chia 3 łyżki wody łyżka ksylitolu WYKONANIE: orzechy nerkowca mielimy w młynku, banana blendujemy  zmielone orzechy mieszamy ze zblendowanym bananem, amarantusem, nasionami chia i wodą- mamy spód ciasta do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia kładziemy pierwszą warstwę tofucznika  tofu blenudjemy razem z ksylitolem i jagodami- kładziemy jako kolejną warstwę całość pieczemy

healthy dreams
Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek 134

szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.)  Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam wzorek - foremką. Można widelcem lub wcale

Di gotuje
Klasyczne Brownie 153

zakalcowate ciasto znane na całym świecie! Tutaj nie musimy martwić się zakalcem, bo on i tak będzie. To właśnie wyróżnia Brownie od innych ciast. Jest wyjątkowym deserem, polecanym szczególnie czekoladomaniakom. Można do niego dodać, np. orzechy, bakalie, czy tak jak ja- posiekane czekolady. Polecam!     Składniki: (na kwadratową blaszkę 20x20 cm)   190 g masła 200 g ciemnej, gorzkiej

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie ciasteczka gryczane 169

cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać

Anioły w kuchni
Chilijski piernik bożonarodzeniowy 212

Znów jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 189

pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem

Smaczne Zdrowe
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami 143

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj

Moje Małe Czarowanie
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 161

cukrem pudrem. Kiedy masa będzie już puszysta dodać mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Palec zanurzyć w mące i w każdym ciastku zrobić dziurkę. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE 168

orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki. Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik dyniowo-fistaszkowy 213

p { margin-bottom: 0.21cm; }     Jak widać na załączonym obrazku, postanowiłam w tym roku z okazji Halloween zmienić wygląd bloga, żeby stworzyć sobie odpowiednio

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort Chałwowy 126

przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę

Kuchnia co dnia
Ciasto bakaliowiec - bananowiec 165

doznania kulinarne. Postaramy się systematycznie dodawać nasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów. Składniki: - 2 dojrzałe banany - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1/2 łyżeczki soli

Pan i Pani Smith w kuchni
Cukierki makówki 111

Pyszne cukierki z maku, miodu, orzechów i płatków migdałowych. Składniki: 25 dag maku 350 ml miodu 25 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag płatków migdałowych Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 100

tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt

Milion Smaków
My w KUKBUKu!!! 212

pięknych zdjęć i jeszcze więcej przepisów! Poniżej pokażemy co do chwili obecnej udało nam się razem stworzyć :  KUKBUK nr 12 - daktyle i orzechy Kukbuk nr 12 - nasze minimalnie i maksymalnie - zaserowaliśmy szejk daktylowy i ciasto daktylowe z kremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy

Plate of Joy
Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem 178

Dzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla

Moje Małe Czarowanie
Serduszkowa Babka Piaskowa 155

utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat  i mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie.   Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao.  Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut

MarciochaKucharzy
Słodkie środy - Śniegowe kule migdałowe 202

gładką, jasną masę.   Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła.  Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.     Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keks - pyszne ciasto z owocami. 152

Keks - pyszne ciasto z owocami. Składniki : 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 6 jajek 52 dkg owocowej mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać

Przepisy i porady kulinarne
Ciasta 432

ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami

Ala piecze i gotuje
Ziarenkowa współpraca :) 124

Tłuszcz: 41,70 g Węglowodany: 14,28 g Błonnik: 10,6 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate

Zdrowie na języku :P
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym 162

"Wydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Makowe 175

Nowy tydzień, nowy przepis :) Choć tak naprawdę przepis czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was

Słodkie Przyjemności
Pralinki marcepanowe 137

Składniki na około 25 pralinek: 20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania  10 ml rumu 150-200 g czekolady

Świat Ciasta
Tartaletki z gęsią i kasztanami 150

Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i

Oryginalny smak
Szwajcarska czekolada :) 184

masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami

ladykitchen
Babka czekoladowo - migdałowa 266

żółtka i ciągle ucieramy Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około 3-5 łyżek mleka, dodajemy migdały lub zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez

Proste Potrawy
Ciasteczka orzechowe serca 209

orzechów włoskich cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami 525

The post Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
1564. Orzechowa kruszonka 144

Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego

Moje domowe kucharzenie
MINI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE SERNICZKI 347

Szaleństwo sernikowe trwa nadal :) Dzisiaj na ruszcie wersja orzechowa. To drugi sernik orzechowy, który znajdziecie na moim blogu. Pierwszy sernik świąteczny przygotowałam z karmelem, orzechami i

Przepisy Aleksandry
SERNIK NIGELLI: Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ 246

Przedstawiam pierwszy sernik mojego brata :) (wykonany od A do Z tylko przez Niego). W smaku dzieło wyborne (zasługa doskonałego przepisu Nigelli Lawson). Sernik jest z tych

Przepisy Aleksandry
KRAJANKA ŚNIADANIOWA NIGELLI 244

Kalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie

Przepisy Aleksandry
DIETETYCZNE CIASTECZKA 475

Czyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Brak tytułu 190

łyżki napoju orzechowego Alpro -  - ja dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej

kolorowotorcikowo
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 160

grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowo jabłkowe 134

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto. Składniki: 5 jajek olej niepełna szklanka migdały płatki pół szklanki orzechy laskowe szklanka 1,5 szklanki ksylitolu 3 szklanki mąki pszennej typ 500 łyżeczka(...)1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty. 2. Jabłka obieramy

Różowa kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 145

tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie(...)gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki z 2 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło

Pieguskowa Kuchnia
Gofry dyniowe 181

jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :) Składniki: 180 ml wody 200 ml mleka 200 g puree z dyni 2 jajka 1,5 łyżki brązowego cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej(...)pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy 108

pół łyżeczki sody oczyszczonej sok z połowy cytryny 50 g mąki kukurydzianej 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Przez 15 minut mocz orzechy nerkowca w gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta

greenscarf
Sernik jagodowy 180

Muszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód:   ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione(...)masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę. Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu. Ciasto:  750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego) 4 jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3-4 łyżki mąki 2 łyżki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!