ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:481/988)

Ucierane ciasto z brzoskwiniami 135

czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy 4 jajka 125 g zmielonych migdałów 150 g mąki 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy 3 duże brzoskwinie szczypta(...)koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Za pomocą suchego patyczka sprawdź czy ciasto jest upieczone. Wyjmij

codojedzenia
ciasto "orzechowa delicja" 1037

kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.  Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie(...)Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy.  Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 138

letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej typ 500 + do oprószenia i podsypania 100 g letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 szczypty cukru 4 łyżki  Rama smaż jak szef kuchni 1 łyżka tabasco 1/2 puszki białej fasoli z czarnym oczkiem 50 g orzechów nerkowca 5 g drożdży instant cały zaczyn W misie(...)robota wymieszać składniki na zaczyn, zakryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu posiekać orzechy, na sicie odsączyć fasolę i przepłukać ją wodą, dodać razem z resztą składników do zaczynu i założyć do robota hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać około 10 minut, potem zakryć je w misie znów folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia

Ewa w kuchni
Tort ambasador 292

puszka ananasa 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady 100 g rodzynek Dekoracja: 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na puszystą pianę. Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę. Do ciasta dodać resztę białek(...)części do jednej dodać pokrojonego ananasa oraz kawałki orzechów. Drugą część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 151

przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii skórka starta z jednej cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
30 przepisów do przygotowania w grudniu 155

czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą(...)occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego 148

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe na śniadanie? To chyba marzenie niejednej osoby,   które może się ziścić właśnie dziś! Ciasto jest smaczne, bogate w białko, a więc bardzo sycące. Składniki: -> 200g serka wiejskiego(...)przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 121

Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 136

Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi 218

Miękki, ale zwarty chlebek z chrupiącą skórką o lekko słodkawym smaku marchewki i rodzynków z chrupiącymi pod zębami orzechami włoskimi. Smak tego chlebka przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest przepyszny, nawet na 2-3 dzień. Musicie wypróbować! Kochani, chciałam Was również poinformować, że dzisiaj wyjeżdżam na małe wakacje, a raczej na obóz. Chyba zasłużyłam... ;) Będę mieć ograniczony(...)usłyszenia!   Składniki: (na jeden bochenek)   Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 50 g ciepłej wody 40 g mąki pszennej   Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach 50 g rodzynków 50 g orzechów włoskich 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki żytniej 720 100 g mąki pszennej razowej 160 g ciepłej

Nastoletnie Wypiekanie
Tort kawowe zapomnienie 178

pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY(...)kawy rozpuszczalnej POZOSTAŁE 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix 120 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać

Passions hobbies life
Makowy keks różą nadziany 132

kostkę 3 łyżki marmolady różanej W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy

Kucharzyca
Ciasto z pianą 158

Ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jest pyszne i bardzo słodkie. Składniki: Ciasto : 40 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolna konfitura lub dżem orzechy rodzynki Piana: 6 białek 40 dkg cukru pudru troszeczkę kwasku cytrynowego kilka kropli aromatu cytrynowego czekolada na wierzch Na stolnicę(...)ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła. Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy

Kuchnia u Bietki
Rogale marcińskie 244

upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych  3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto(...)każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały

Ala piecze i gotuje