Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki
czarrna od kuchni8 marca czyli Dzień Kobiet i nie ważne czy święto PRL-u obchodzicie czy nie kawałek pysznego ciasta zawsze mile posmyra podniebienie przy dobrej kawie i
Moje Małe Czarowaniepierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo: masa kajmakowa (400 g) wykonanie
Ania i Marcin gotująwlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany
Kubki smakuBardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyidealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego. W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące. Ważne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan. Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich
Mieszam w GarnkuSkładniki: Kubek mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów 2 łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju
Pychotkaaawbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą. Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie
na moim stole...pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki
sierotka maRysia w kuchniproszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać - składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem - piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka
Smakołyki BerenikiKlasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale
chili & sugardrożdży instant (około 1 łyżeczki) 1 jajko (do posmarowania bułek) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (u nas orzechy włoskie). Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem
Marder&Marder Manufacturełyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze
My simple kitchenPrzed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co
Bernika - moj kulinarny pamietnikchleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion
Kto ugości moich gości?