Dzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 250 g mąki(...)masła 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 jajka Wykonanie: Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy
Smak mojego domuMASA : 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych ) 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka
Kulinarne Fantazje Mariolimleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle(...)się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę. Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu
KucharzycaWspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne... Składniki: - 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami - 15 dag cukru brązowego(...)jednej laski - szczypta soli - 1 kopiata łyżka masła, roztopione i wystudzone Orzechy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście
Apetyczna babeczkaPrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut.Nie są zbyt słodkie, ale tu
Pasje Jolkiwykrawanie ciasteczek muszę mieć wenę. I czas oczywiście. Ale kiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem(...)więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. źródło przepisu
FitKotWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość
kulinarnyJajajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając(...)upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 Ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich Chleb żytni z kaszą gryczaną – jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać(...)lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, miód, sól oraz ugotowaną kaszę gryczaną oraz orzechy (ja je pominęłam). Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy, odstawić na 3-4 h do kolejnego wyrastania. Po tym czasie rozgrzać
Moje Qulinariadeserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki(...)masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko. Łakocie, które zachwycą i domowników, i gości
mojewypiekiinietylkomelasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku są mięciutkie. Przepis z Moich Wypieków. Ciastka z melasą na 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej(...)misce rozbełtujemy lekko jajko, dodajemy roztopione masło, cukier, melasę i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp. 175 st.C przez około
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: -1 kg jabłek -7 dkg cukru -7 dkg miodu -garść włoskich orzechów -sok z jednej cytryny -3 dkg masła -cynamon -4 szklanki mąki -5 dkg drożdży -3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania -3 łyżki cukru -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -szczypta soli -aromat Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem(...)mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
Maminek kulinarnyIdzie lato, są truskawki! Mnóstwo truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam(...)mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce. Masa: 500 g twarogu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki orzechów brazylijskich lub innych np. włoskich 2 spore łyżeczki miodu 1 szklanka pokrojonych truskawek Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki oprócz truskawek
Chocolate Muffin Blogwadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy(...)zwykłych herbatników (np. petitków) 100 g pianek marshmallows Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 łyżki golden syrup Do dekoracji: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie lub inne bakalie Mleczną czekoladę, masło i golden syrup (o ile go używamy) umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Herbatniki kruszymy na niewielkie kawałki, a pianki kroimy w kostkę
Ratunku obiad