Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych(...)bananów. *foremka 23*23 cm Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mąki 100 g jogurtu naturalnego gęstego 100 g gęstej kwaśnej śmietany 200 g cukru pudru 50 g startych orzechów włoskich 100 g masła 4 jajka 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Foremkę wyścielić papierem do pieczenia, dno posmarować miodem. Trzy banany przekroić wzdłuż na połówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki(...)kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu albo cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń
Bon Appetit Małgorzatypuree z dyni * 150 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich lub pekan Masło ucieramy z cukrem brązowym i z cukrem kryształem do gładkości. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy(...)około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku
Made By Mom And Sonwieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę
Piekę, bo lubięBanalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy(...)25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka roślinnego np.ryżowego lub owsianego - 5 łyżek ksylitolu - duża garść żurawiny - garść prażonego na suchej patelni słonecznika - garść orzechów laskowych - garść orzechów włoskich - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii Kaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją mlekiem, mieszamy, zmniejszamy palnik i garnek
Smaczne Zdroweorzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę(...)oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajaorzechów (u mnie włoskich); 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 2 duże jajka; kilka kropli aromatu migdałowego (olejek lub ekstrakt); Mak wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Następnie mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową(...)skórkę pomarańczową oraz zmielone orzechy. Wszystko razem podgrzewać chwilę na małym ogniu, po czym dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka
In my kitchenPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotnaRewelacyjny, orzechowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych, bezglutenowy ciastek z chrupiącą orzechową warstwą. Kremowy, delikatny i przepyszny. SKŁADNIKI: Spód: 190 g pokruszonych Multicereale Nutri
Kuchnia bezglutenowawłoskich posiekanych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy do piernika - 2,5 łyżeczki kakao - szczypta soli WYKONANIE: Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy(...)żurawinę,wymieszać. Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić, posypać wedle uznania np.płatkami owsianymi,wiórkami kokosowymi orzechami
Fit & Healthy Lifepory nie miałam go na blogu. To tak proste ciasto, że każdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)cukru waniliowego z wanilią 250 g masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl cukru pudru 7,5 łyżki kakao 7,5 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 300 g orzechów włoskich Ale-raj Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać
Ala piecze i gotujeNiby nic takiego , a jednak smakołyk nad smakołykami . Jako dziecko popychałam łapkami kiedy do buzi wkładałam. Dziś chętnie z wami się
Różowa kuchniazastąpiłam ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis(...)znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)*- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 2 duże jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki soli
Smaczne Zdroweowocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami. I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 szklanka(...)wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut w temperaturze 180'C ( do suchego patyczka). Polewa: - 7 cukierków krówek - 7 dag masła - po garści orzeszków ziemnych i włoskich Orzechy przesiekać na grubo nożem. Uprażyć na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Pod koniec prażenia dodać szczyptę soli. Cukierki posiekać i wraz z masłem przełożyć do rondeleczka, na wolnym ogniu rozpuszczać
kawawszklanceskładniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniamleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości(...)dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy jeden na drugim, następnie pokrój je w paseczki na skos. Zagotuj w garnku
Garniec Magalieespresso2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki mąki + ewentualnie trochę do dosypaniazmielone orzechy włoskie - duża garśćpół szklanki suszonych wiśni50g czekolady mlecznej Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy(...)połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Po tym czasie ciasto
Słodkie PrzyjemnościCzas na PROzdrowotny koktajl który zachwyci Was smakiem i wartością odżywczą. Witamina B17 ,kwas elagowy, mangan, kwasy omega 3, witamina E to tylko niektóre substancje które
Kuchnia PROzdrowotnamasła stopionego2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych2 szczypty soli5 łyżek cukru3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią skórka otarta z 1/2 cytryny1/3 szkl. rodzynek1/3 szkl. orzechów włoskich 1/3 szkl.suszonych daktyliżółtko + 2 łykii mleka - do smarowaniaDo pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę(...)cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem
Moje domowe kucharzeniejest właśnie Koliber (Hummingbird). Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie(...)Cake, czyli tort Jamajski Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła
Mania Gotowania