ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:201/267)

Ciastka orzechowe z czekoladą 586

szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów włoskich 100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki     Przygotowanie:   Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do  jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować(...)masa będzie owijać się o trzepaczki miksera.    Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią.       Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Jaglane pralinki a'la Ferrero Rocher 165

słodkim ciastem, ale postawiłam na dietetyczną wersję moich ulubionych pralinek. Po świętach jak znalazł :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody) 3 łyżki ksylitolu (lub więcej/ mniej - do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka kakao + 2 łyżki do obtoczenia 1/2 szklanki orzechów (u mnie z braku laskowych - włoskie, ale laskowe

Cakes By Kejt
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 338

którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich opcjonalnie: rodzynki

Poezja smaku
Ekspresowy placek z wiśniami. 131

dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych

W kuchni u Moniki
ORZECHOWA ZEBRA 137

Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić lub zmielić na mączkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wlać wodę i bardzo delikatnie wymieszać, gdyż jest bardzo rzadkie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić

Ciastka - domowe słodkości
Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 180

włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 dojrzały banan  1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć

Ze smakiem i z pasją
Rogale Marcińskie 183

czasie ciasto przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części a z każdej z nich powycinać trójkąty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na trójkąty, zwinąć. Gotowe rogale zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy urosną smarujemy je jajkiem i wodą (w proporcji 1:1). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Knedle twarogowe z truskawkami 171

--> "Mamsiu, a co dzis jest na obiad?" - to pytanie zadaje mi Viki za kazdym razem jak wracamy z przedszkola.Droga mija nam pod znakiem roznych pytan

Przysmaki Karolki
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 141

drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka Garść orzechów włoskich szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon)  cukier puder do posypania 2 łyżki roztopionego masła   Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru(...)jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej

Kulinarne Inspiracje
Prosta kokosowa szarlotka sypana 199

style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie(...)szklanki) 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków - o tej mące poczytasz tutaj 240 mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki) 50 g płatków migdałowych 20 g tartych orzechów włoskich (2 łyżki) Mokre 40 g oleju kokosowego (4 łyżki) 2,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek 2 łyżki miodu 1 opakowanie cynamonu opcjonalnie kardamon i wanilia Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj

Powiedz dietom nie
Tort makowy z masa kawową 214

przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego    http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g  suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na  mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka

Gosia gotuje
Pyszne ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową :-) 673

Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą.  Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI:     * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT: -6 jajek -6 łyżek cukru(...)tartą blaszki.  Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą.  MASA: -150g  zmielonych herbatników np. szkolne -150g zmielonych orzechów włoskich -150g margaryny lub masła -120g cukru pudru -200ml  coli  Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy do jednej miski. Całość zalewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka a'la pieguski z czekoladą i orzechami 103

można dać deserową) 2 duże garście obranych orzechów włoskich   Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, dodać sól i miksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę i orzechy, wymieszać.    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem(...)pieczenia, za pomocą łyżki kłaść na niej ciasto formując ciasteczka i zostawiając między nimi przerwy ok. 3-4 cm. Piec ok. 12-15 minut, w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumienią

Simply Food
Muffiny z czekoladowo-orzechowym wnętrzem 192

dałam włoskie) Ciasto 1, 3/4 szkl. mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 1 jajko 1/2 szkl. śmietany 18% tłuszczu Oraz: 1 żółtko 2 łyżeczki wody Mieszanka czekoladowa Połamaną czekoladę i cukier rozdrobnić w malakserze, aby grudki były wielkości kawy granulowanej. Dodać resztę składników i rozdrabniać do momentu, aż orzechy będą

Posadzone i zjedzone
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 148

cynamonem orzechy ziemne lub włoskie. Mąkę, cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć

kawawszklance
Batoniki/ciastka musli 121

Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną. mniam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowe francuskie koperty. 129

orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego

BaRepas
Czak Czak 335

ciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy  i odsączamy na ręczniku papierowym. 200 g miodu wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie

Malinowe Pocałunki
Ciastka Pieguski z żurawiną 210

ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Grunt to przepis!
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 773

Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany).   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 50g zmielonych orzechów włoskich 2-3 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: 800-900g mrożonych wiśni 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru

Mała Cukierenka
Jogurtowe placuszki otrębowe z musli - bez mąki i cukru :) 131

Barmar w swojej ofercie posiada wysokiej jakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze(...)owsianych/orkiszowych, jednak nie dajcie się zwieść, tak jak ja :D Na pierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza

Zdrowie na języku :P
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 148

oleju lub roztopionego masła ¹⁄₄ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie(...)roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechamiCiasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy

cool and minty