jest pyszny :) Wisienką na torcie w tej owsiance są karmelizowane orzechy, po prostu rozpusta :) Orzechy mimo, iż są kaloryczne zawierają wiele zdrowych tłuszczy. A że ostatnimi czasy zaopatrzyłam się w wiele ich rodzajów to wykorzystałam kombinację ich wszystkich :) Spokojnie jednak możecie dać tylko orzechy włoskie czy laskowe. Coś czuje, że ten przepis będzie moim ulubionym :) Gorąco polecam! Składniki
Moja Galeria SmakuLepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynekorzechów włoskich 2 szklanki konserwowej ciecierzycy 1 szklanka suszonych pomidorów 2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek 2 szczypty soli himalajskiej 3 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 4 łyżki suszonego oregano 5 łyżek oliwy z oliwek plus do skropienia dania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy. Oliwki(...)jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana, a ta nie należy
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)zapraszam do przepisu :). Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Podstawa: 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek
Smiling Shrimptylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfprzyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :) Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła(...)gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy
My simple kitchenSkładniki:1 szklanka musu z pieczonej dyni80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego80 gram mąki z migdałów 1 jajko3 łyżki miodu2 łyżki oleju kokosowego1 łyżka gorzkiego kakao1/2 łyżeczki sody15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód(...)rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy
Mango PapajaNa moim blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, ale każdy jest inny. Tym razem jest również inaczej. Smaczny i sycący super nadaje się na
Truskawkowa FiestaDomową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta
Smakołyki AsiPierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany) Farsz: Mak opłukać i wsypać(...)wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać
MarciochaKucharzyPyszna babka jogurtowa w bakaliami świetnie sprawdzi się na świąteczny stół i nie tylko. Będzie również smacznym dodatkiem do kawy. Piekłam w formie keksowej o wymiarach
Passions hobbies lifeMasa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą
Kuchnia z widokiem na ogródBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylko