bakaliami i miodem- ich też próbowaliśmy i były przepyszne (szczególnie kataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam(...)próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę
les mirabellesKoniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :) A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil. Składniki(...)opakowanie kwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle. 3. Wafel
Kuchnia domowa Anicukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3,5 szklanki mąkizmielone orzechy włoskie - duża garśćsuszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę(...)inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy ukośnie ciasto na 1,5 cm kromeczki, układamy na blaszce
Słodkie Przyjemnościorzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki(...)czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciasta z migdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu(...)bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe • 4 orzechy włoskie • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek
To co kochamwymieszanych: drobnych rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i ziaren dyni 2 łyżki ziaren sezamu Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę. Jajko roztrzepać i nie przestając miksować dodać do masła. Do masy przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać płatki owsiane, orzechy, bakalie i sezam, ponownie dokładnie wymieszać(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej za pomocą łyżki porcje ciasta, formując z nich ciastka i delikatnie spłaszczając. Między ciastkami zostawić dość duże odległości. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Podawać zupełnie ostygnięte
Simply FoodSeromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana(...)kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego, 2 łyżki orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać
Z miłości do słodkościzmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać przez 20-30minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. *tym razem dodałam mieszankę orzechów laskowych i rodzynek, ale najbardziej lubię chleb z orzechami włoskimi. ** na dno piekarnika należy wstawić pojemnik z gorącą wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w czasie pieczenia chleba
Zapiski Młodej ŻonySzybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)100 g rodzynek4 jaja2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)3 łyżki koniaku (u mnie rum)4 łyżki oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodypo 1 łyżeczce cynamonu, goździków(...)bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego
UgotujmyTo.plmąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaU nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)składniki: 150 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g mleka
Monia miesza i gotujeposiekanych orzechów włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i kawą ok 8 minut. Masa powinna zjaśnieć. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzka czekoladę z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy czekoladę do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek nadal być mięciutki
Dzieje kuchennej Wiewióryosób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem(...)dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć) SPOSÓB
DefinicjaSmakupieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony tylko kremowy) 10 dag mąki Dodatkowo; 2 łyzki posiekanych orzechów włoskich smietana kwasna natka pietruszki Mieso umyc,zalac woda,dodac obrana marchew i seler.Chwile pogotować, ziemniaki i buraki obrac pokroić w kostke i dodac do zupy. Gotowac do miekkosci(...)Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona. Kluseczki podawac z kremem buraczanym. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami i natką pietruszki. Można róniez udekorować smietana. Krem smiało możemy podac na uroczysty obiad, smakuje wyśmienicie. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.