ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:189/267)

Trufelki kawowo-migdałowe 184

wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki selerowe 100

duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia   Przygotowanie   Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny. Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając

R'n'G Kitchen
Drożdżówki zawijasy 129

cynamonowego  ] ok. 10 g orzechów włoskich [ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem] Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru  i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do  wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, sól, jajko i aromat.  Dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia  na około

Moje domowe kucharzenie
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 239

OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy

pyszne zdrowości
Krem orzechowo- migdałowy 170

migdałami tworzy wyjątkowy krem, który możecie wykorzystać do ciast, tortów lub nałożyc go do pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka (szczególnie

Domowe Torty
Rolada z kremem i bakaliami 147

mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki zmielonych migdałów - 200 g masła - 1 tabliczka czekolady deserowej - 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno

Zainspirowana w kuchni
Knedle z bułki tartej 116

bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle. Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać. Podawać jako dodatek do mięs, lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem. zastawa

królestwo garów
Kawowo Orzechowe Babeczki z Kremem 120

wrzącej wody 35 g posiekanych orzechów włoskich 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru                 Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę i 4 łyżeczki ostudzonej kawy. Ucieramy do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku

Made By Mom And Son
CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I KRUSZONKĄ 136

drobno posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanka kółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką. Kruszonka: -2 czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam 30g) -1 łyżka mielonych orzechów włoskich(dałam łyżkę mielonych migdałów) Wszystkie składniki wymieszać

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 213

angielskiego 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 60 g drobno posiekanych orzechów laskowych (użyłam mielonych) 60 g drobno posiekanych migdałów (zmieliłam) 120 g zmielonych orzechów laskowych 30 g zmielonych orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) skórka starta z 1/2 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy (u mnie(...)skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 221

jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia

Walijskie Pichcenie
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 193

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą

moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 152

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 326

posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Ramadanowy deser z daktylami 157

Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej   na  iftar   (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 135

wierzchu udekorowałam domowym dżemem malinowym (mój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy  Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować.  Z cista usmażyć(...)smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze

Chocolate Muffin Blog
Tort waflowy- „Pischinger” 156

Czyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 153

jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych typu corn flakes ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 90 g czekolady mlecznej   Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać(...)ostudzoną margarynę.    Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze jest robić odstępy między ciastka, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną. Piec

Simply Food
Ciasto marchewkowe light 231

łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3-4 marchewki) Krem: 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light(...)mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy

Mania Gotowania
Strucla z jabłkami 200

pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy

Maminek kulinarny
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 143

Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki:4 dojrzałe figi1/3

Oryginalny smak