ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:185/267)

Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 165

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 337

posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Ramadanowy deser z daktylami 166

Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej   na  iftar   (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 144

wierzchu udekorowałam domowym dżemem malinowym (mój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy  Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować.  Z cista usmażyć(...)smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze

Chocolate Muffin Blog
Tort waflowy- „Pischinger” 166

Czyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 161

jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych typu corn flakes ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 90 g czekolady mlecznej   Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać(...)ostudzoną margarynę.    Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze jest robić odstępy między ciastka, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną. Piec

Simply Food
Ciasto marchewkowe light 239

łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3-4 marchewki) Krem: 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light(...)mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy

Mania Gotowania
Strucla z jabłkami 207

pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy

Maminek kulinarny
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 152

Mogą być dodatkiem do sałatek, farszów lub ciast i deserów. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki:4 dojrzałe figi1/3

Oryginalny smak
Baranek orzechowy 158

może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 210

mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy.Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie

Smaczna Pyza
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 307

Przygotowałam masę orzechową:           Składniki: 350 g orzechów włoskich 150 g cukru pudru 130 g śmietanki (30%) ½ laski wanilii           Wykonanie: Zmieliłam orzechy i wymieszałam   z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem ją wyrzuciłam). Dodawałam partiami   orzechy wymieszane z cukrem. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę(...)Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę   rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża. Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową . Odstawiłam do zastygnięcia polewy.   Polewa po zastygnięciu jest twarda,  można więc piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt.    Piernik staropolski jest gotowy

Kuchnia u Krysi
Trochę zdrowszy chlebek bananowy 446

soli 100 g orzechów włoskich dodatkowo: 2 łyżki płatków owsianych Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, proszkiem, sodą, gałką i solą. Orzechy posiekać. Banany rozgnieść widelcem. Jajko roztrzepać, dodać jogurt, olej i syrop, wymieszać. Na końcu dodać rozgniecione banany, połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać banany, wmieszać do ciasta. Masę wylać do wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsze placuszki z jabłkami 174

Zrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania