ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:193/267)

16 przepisów z orzechami 136

jesiennych ciastach marchewkowych i surówkach. Dla wydobycia smaku najlepiej podprażyć je na suchej patelni. Orzechowe przepisy gotowe, pora zabrać się za jesienne gotowanie! Jakie są Twoje ulubione orzechy? Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Masło z orzechów włoskich

Moja smaczna kuchnia
Rolada makowa z bakaliowym kremem 236

Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego

Ala piecze i gotuje
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 185

zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek

Cynamonowe szczęście
MUFFINY Z JABŁKAMI 104

jabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt gęste

Ciastka - domowe słodkości
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 149

orzechów włoskich  40 g nasion dyni  mak do oprószenia masło do posmarowania blaszki Wykonanie: Mąkę przesiać i przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość

Krakowskie smaki Ani
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 181

sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek

Gosia gotuje
Muffinki czekoladowo orzechowe 111

zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości

noteskulinarnyfiga
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 176

kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki(...)szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.Surówka z marchwi.Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 163

tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. PrzygotowanieMleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło

Z miłości do słodkości
A'la Malakoff truskawkowy 201

masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną, żółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu(...)Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy układamy poziom biszkoptów. Biszkopty polewamy truskawkowym ponczem. W szczeliny pomiędzy biszkoptami nakładamy dżemem. Na dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto

paapilotkaa
Bezglutenowa babka z musem jabłkowym 100

Lecz mimo tego smakuje wyśmienicie. Do przygotowania babki potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100 g mąki gryczanej – 200 g mąki z orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy) – proszek do pieczenia – mus z 3 jabłek – 50 g cukru – 1 łyżeczka(...)również należy ostudzić. W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wszystkiego niesłodkiego

Szybko Tanio Smacznie
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 165

orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.  Piekarnik(...)bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy

Gotowanie i blogowanie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 210

sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy(...)sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańska baba wielkanocna 154

wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady oraz orzechów i pozostawić nieco większe kawałki. Ta baba ma wielowymiarowy charakter, tak więc wymyślne(...)polecam!  Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego  ½ tabliczki gorzkiej czekolady  2/3 szklanki orzechów włoskich  1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym)  1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C° przez

Roślinna - blog wegański
Łatwe ciasto z jabłkami 142

Przede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych takich, jedynie porządna łyżka się przyda :-) Samo robienie ciasta to dosłownie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu czekania i pieczenia, ale to akurat nie wpływa na stopień trudności ;-) No i co jeszcze - przepis stary jak świat, moja mama często(...)pszennej 3 jajka 2 łyżki oleju 2 duże cukry wanilinowe 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ewentualnie orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, cukrami wanilinowymi, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej i roztrzepane widelcem jajka, mieszamy

Czary - gary w kuchni
Pyszne kokosanki na białkach 136

Uwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego(...)przygotowaną pianę z białek i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników. Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić. Blachę

Słodkie okruszki
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony 118

Tort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: spód: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 100

królestwo garów
Gingersnaps - Imbirki bez tłuszczu 225

kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cynamonowym cukrze, kłaść na blaszkę i lekko spłaszczać ręką. Należy zachować około 8 cm odstępy między ciasteczkami - urosną! Piec ciasteczka jedna blacha po drugiej przez około 13 minut - tylko do momentu aż środek ciasteczek zetnie się. Wyjąć, wystudzić. Ciasteczka można przechowywać do 5 dni w szczelnej puszce. Surowe ciasto można zawinąć

maniapieczenia
Dietetyczne batoniki Kinder Bueno 220

dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę ok 0,5 cm (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut w 180*C (tej wersji nie próbowałam - korzystam z szybkiej mikrofali). Wyjąć i wystudzić. Pokroić na prostokąty ok. 9 x 2,5 cm.  Krem: 100 g orzechów włoskich 10 płaskich łyżeczek

Chocolate Muffin Blog
32 rozgrzewające dania na jesień 1770

pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie

Moja smaczna kuchnia
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 129

szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę

Kuchnia co dnia
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 172

orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię

Wanilia i Kardamon
Torcik bezowy z kremem krówkowym i orzechami. 151

Bezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g

Kuchnia Beaty
Czekolada i truskawki. Z radości. 165

orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao  3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania