ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:206/267)

Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 187

ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich składników dodajemy masło(...)wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia babeczek układamy papilotki. Wypełniamy je ciastem do 2/3 objętości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut

W kuchni Katie
Muffinki szpinakowe 249

własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony(...)mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około

Ciastkozercy
Masa makowa do makowca. 165

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy

Przepisy i porady kulinarne
proste kokosowe pralinki a la Rafaello 195

składniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek

Domowy Smak Jedzenia
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 172

lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu). Miskę nakryć(...)kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.  Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą

Codziennik Kuchenny
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 337

proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku, po kilku minutach gasimy płomień, podajemy zaraz po przygotowaniu posypane orzechami włoskimi.  Więcej przepisów na dania z kaszą: Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami(...)gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem

Moja smaczna kuchnia
Pudding chia z truskawkami 130

Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne

kuchnia doski
Sałatka z buraczkami i jabłkiem 202

Uwielbiam sałatki, zazwyczaj udaje mi się przygotować coś innego jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie

Niezły Młynek
Buraki 180

przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście  , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża(...)razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam, bo te buraczki są na prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków 75 dag orzechów włoskich pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 4-5 ząbków czosnku 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe pieczywo chrupkie z pestką avocado 189

porównam do 4 , czyli jedna domowa-4 kupne) 200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika

greenscarf
Bakaliowy mazurek 184

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby Piekarnik nastawić na 200 stopni. Bakalie i płatki zmiksować

Kraina Miodem Płynąca
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 158

wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką(...)cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce

KUCHARNIA
Rolada z jabłkami 196

Orzechy włoskie siekamy na drobno.Piekarnik nagrzewamy do 175st C.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy po 1 żółtku, oraz stopniowo dosypujemy mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami(...)rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód

charlotte gotuje
Sernik z gruszkami na imbirowym kruchym spodzie 220

tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki      Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki(...)jajka i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy już łyżką, żeby nie pozbywać się kawałeczków orzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich.      Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut

sama złodycz
Kuchnia włoska usystematyzowana. 195

rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część(...)których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono

Brzuszki Łakomczuszki