kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy. Składniki : 4 białka 3 żółtka 150 g cukru Łyżka oleju 60 g mąki pszennej dodatkowo: 3 szklanki truskawek 150 ml jogurtu 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody(...)odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy. Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościOstatnie chłodniejsze dni już nie długo będą za nami a już teraz zaczyna się sezon na truskawki który oczywiście oznacza że zrobimy pyszne koktajle!. Użyjemy świeżych
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki na mus truskawkowy: ok. 600 g truskawek 4 łyżki cukru wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem na mus. Wstawiamy na ogień i gotujemy na małym ogniu
Domowy Smak Jedzeniaciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni. Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego(...)warstwą herbatników. Mus truskawkowy 8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki. (ps. zdjęcie takie sobie, bo mąż je robił na szybko telefonem, a stara cyfrówka znów niestety zjadła kilka ostatnich zdjęć do ilustracji krok po kroku) Ciasto schładzamy przez
Gotowanie...to proste !rozpuszczonej żelatyny dodać około 1/3 musu truskawkowego, wymieszać i pozostały mus wlać do kremu. Krem z musem truskawkowym wymieszać szpatułką, patrz FILM . Do kremu dodać rozmieszaną żelatynę z musem truskawkowy i znów dokładnie wymieszać szpatułką (powstanie dość rzadki krem). Krem wstawić do lodówki na około 10-15 minut (co 5 minut należy sprawdzać, czy krem nie zaczął już tężeć(...)ponczem. Tort wstawić do lodówki na około 5 godzin. Najlepiej na całą noc. 8. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie używamy folii rantowej, to nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Wykończenie: 9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać ( patrz FILM
Mała CukierenkaJuż jakiś czas temu przygotowałam na życzenie męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło w grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed(...)wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre. Zapraszam gorąco. Składniki : 160 g ciasteczek pełnoziarnistych 40 g masła roztopionego 500 g truskawek na mus 350 g truskawek 30 g cukru pudru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie
vaniliowoczekoladowakońcu rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa nie spływała na boki (robię to za pomocą papieru śniadaniowego). Warstwa truskawkowa: 500 g świeżych truskawek (mrożonych poza sezonem) 2 galaretki o smaku truskawkowym Przygotowanie: Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana(...)przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Blaszkę z ciastem wynosimy w chłodne miejsce i czekamy, aż galaretka dobrze stężeje. Smacznego
bistro mamaTaki wspaniały serniczek powstał z produktów jakie akurat posiadałam :) Wyszedł mega delikatny i wspaniały w smaku. Mus truskawkowy jest tutaj przysłowiową wisienką na torcie. Polecam na
Pani na deserserników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej? A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> Polecam bardzo;) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej
Krakowskie smaki Anibyło jak najbardziej zdrowe a jednocześnie smaczne. I tak oto powstało ciasto, które trochę przypomina sernik na zimno chociaż w sumie nie wiele ma z nim wspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal(...)Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni
Health-Fit-Lifegorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Ostudzić i utrzeć z masłem. masa truskawkowa: Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną(...)cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając. Układanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ściśle układać herbatniki. Wyłożyć masę budyniową. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce
Pysznie & Piękniezakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki(...)powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około
Rozpustne gotowanieciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być
Z miłości do słodkościPyszne ciasto, które uwiodło każdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram
Mango PapajaNiestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. Pozdrawiam Was, Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandry