Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała CukierenkaLekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkazimno to pyszne ciasto bez pieczenia. Lekki, delikatny i puszysty dzięki dodatkowi śmietanki. Idealny deser na sezon truskawkowy. Smaczny kąsek dla wszystkich miłośników serników i truskawek :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram 4 galaretki truskawkowe 200 gram podłużnych biszkoptów(...)truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej, ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLwymagają już dodatkowej pasteryzacji. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem
Grunt to przepis!Lemoniadę serwować z kostkami lodu. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem
Grunt to przepis!małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik . Składniki: CIASTO: 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta soli MUS RABARBAROWY pęczek rabarbaru 4 łyżki cukru MASA SEROWA 100 ml śmietany 30% 30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego 1 łyżka
Magiczna kuchnia Dariioraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: Trifle z truskawkami po włosku Truskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym Lody rabarbarowo - truskawkowe Bajeczny deser z truskawkami Pijana stefanka z truskawkami Torcik śmietankowy z musem truskawkowym(...)Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami
Z miłości do słodkościpamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Spód: 200g orzechów laskowych 50g pistacji 50g orzechów włoskich 50g migdałów 200g daktyli 80g roztopionego oleju kokosowego 120g masła orzechowego bez dodatków Masa truskawkowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu(...)cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Masa jeżynowa: 5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć do miski, dodać jeżyny, mleko i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać syrop z agawy i zmiksować wszystko na mus. Gotową masę jeżynową przełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów
Mała Cukierenkaciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą
Kulinarne przygody GatityDziś już ostatnia, jak na razie odsłona truskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)MUS TRUSKAWKOWY: - duży jogurt naturalny - 350 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) - 5 łyżek cukru pudru - 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) - 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowy m , a następnie przełożyć na ciasto
Zofiananoża robimy zawijasy, tak by rozprowadzić zmiksowane owoce *** *** Następnie na wierzch przekładamy resztę masy i powtarzamy czynność z musem truskawkowym *** *** Pojemnik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 3-4 godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemroku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Zmodyfikowana wersja sernika ze strony kwestiasmaku.com . Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa
Bulliocynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo
SzczyptaSmaQmąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Mus truskawkowy: pół litra przecieru truskawkowego 3 galaretki truskawkowej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach cukier i nadal ubijamy. Żółtka mieszamy z wrzącą wodą i dodajemy do ubitej piany. Dodajemy obie mąki przesiane przez sitko. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Pyszności Słodkościupały do tego delikatny smak bitej śmietany... mniam! A truskawki oblane czekoladą 70% którymi ozdobiłam ciasto idealnie podkreśliły smak słodkich truskawek i kwaskowatej śmietanki. Polecam! Lekki torcik truskawkowy Składniki: Masa truskawkowa: truskawki (ma nam z nich powstać po zmiksowaniu pół litra musu truskawkowego więc ok 1/2 kilograma) 2 kopiaste łyżki żelatyny 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 300 ml śmietany(...)powstać pól litra gładkiego musu truskawkowego. W 100 ml wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę (nie gotujemy) i czekamy aż troszkę ostygnie - ma być lekko ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę
sierotka maRysia w kuchniDr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie(...)potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać
Wanilia i Kardamon