noża robimy zawijasy, tak by rozprowadzić zmiksowane owoce *** *** Następnie na wierzch przekładamy resztę masy i powtarzamy czynność z musem truskawkowym *** *** Pojemnik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 3-4 godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemroku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Zmodyfikowana wersja sernika ze strony kwestiasmaku.com . Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa
Bulliocynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo
SzczyptaSmaQmąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Mus truskawkowy: pół litra przecieru truskawkowego 3 galaretki truskawkowej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach cukier i nadal ubijamy. Żółtka mieszamy z wrzącą wodą i dodajemy do ubitej piany. Dodajemy obie mąki przesiane przez sitko. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Pyszności Słodkościupały do tego delikatny smak bitej śmietany... mniam! A truskawki oblane czekoladą 70% którymi ozdobiłam ciasto idealnie podkreśliły smak słodkich truskawek i kwaskowatej śmietanki. Polecam! Lekki torcik truskawkowy Składniki: Masa truskawkowa: truskawki (ma nam z nich powstać po zmiksowaniu pół litra musu truskawkowego więc ok 1/2 kilograma) 2 kopiaste łyżki żelatyny 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 300 ml śmietany(...)powstać pól litra gładkiego musu truskawkowego. W 100 ml wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę (nie gotujemy) i czekamy aż troszkę ostygnie - ma być lekko ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę
sierotka maRysia w kuchnitruskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane (migdały/orzechy), wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto(...)puder do smaku Mus truskawkowy: 1 szklanka wody 500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak
Czerwień i błękitDr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie(...)potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać
Wanilia i Kardamonspodem brownie . Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu ( à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę o średnicy 25 cm ) : 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka(...)stężenia . Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny plus truskawki do dekoracji Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrem blenderem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej
Food Squarecukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam(...)ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam około 50 minut. Po upieczeniu masa powinna być zastygnięta, wtedy piekarnik
Blondynka GotujeSernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik(...)blendera, zasypać cukrem i zblendować. Do miski przełożyć twaróg, jogurt oraz mus truskawkowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wszystko ze sobą połączyć. Średniej wielkości miskę wyłożyć przezroczystą folią. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone kawałki ciasta ułożyć na dnie oraz bokach miski (kilka kawałków odłożyć na wierzch ciasta
Ugotowaćwanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 3 galaretki truskawkowe Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do stężenia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Uwagi: Biszkopt przygotowałam z 5 jajek. *Wykorzystałam dwa opakowania po 450g mrożonych truskawek
Smaki Na Talerzugalaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym musem i wstawiamy do lodówki, by stężała. Nektarynki obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w półksiężyce, plasterki czy kostkę - jak nam się podoba. Wystudzone ciasto przekrajmy na pół. Wkładamy do tortownicy. Układamy na nim nektarynki i zalewamy tężejącą galaretką. Następnie kładziemy drugi blat ciasta
Karczma Honoriettynadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy(...)Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser(...)przepisie. Deser truskawkowy Składniki: 7 sztuk okrągłych biszkoptów 180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru) 250g mascarpone 50g białej czekolady 100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek) - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku
Smakołyki Berenikidodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy do masy: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki(...)miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą
Kulinarna (nie)codzienność