ucieramy palcami do otrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki(...)zagotowaniem dodajemy pokruszoną czekoladę, zmniejszamy ogień i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia. I zabija, jeśli weźmiemy zbyt duży kawałek. Dlatego
les mirabellesPyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki
Pani na deserwszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia żadnych problemów. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis za jego prostotę i oczywiście za smak. Sernik z musem czekoladowym (zmodyfikowany przepis Sernika Białego ze strony Kwestia Smaku) Tortownica: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera(...)mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Sernik
coolinarnastrefa.blogspot.comkolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła
Wypisz Wymalujczekoladową. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną(...)czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy
Zapiski Młodej Żonyproszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić. 2. Mus czekoladowy ciemny: Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane(...)Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami
Szalona Kuchnia Ewelinyproszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić. 2. Mus czekoladowy ciemny: Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane(...)Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami
Szalona Kuchnia Ewelinynaprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju(...)razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie
kolorowotorcikowoTym razem sernik czekoladowy z białym musem . Niestety bomba kaloryczna ale przecież to deser więc nie liczymy kalorii :) W smaku choć tyle czekolady wcale nie
Wypieki Reneszczyptą soli ubijamy na sztywno. Na sam koniec dodajemy cukier puder. Do wystudzonej, ale wciąż płynnej, masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej śmietany. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotowy mus wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. Lekko uderzamy formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy(...)sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej kremówki. Bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę śmietany i ponownie mieszamy, by śmietana nie opadła, a całość idealnie się połączyła. Gotowy mus wylewamy na zastygnięty już mus z gorzkiej czekolady. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą lub gotową, czekoladową posypką
MyCookBook.plPyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec
kolorowotorcikowojakimś cudem można żyć bez czekolady - otóż powiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser! To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady nie może być udana! Tort podarowałam W., ale mam także coś dla Was! Pod przepisem(...)Lindt ! IDEALNY TORT CZEKOLADOWY Z KARMELEM, SOLĄ MORSKĄ I PRAŻONYM SEZAMEM Tort dla prawdziwych koneserów czekolady. Wilgotny, mocno czekoladowy, najlepiej smakuje kolejnego dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanki cukru 3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
KUCHARNIASernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 150 g kakaowych herbatników(...)jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao Dodatkowo: kakao do oprószenia
Nastoletnie Wypiekaniemusem czekoladowym i bananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki(...)szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania
Ugotowaćsztuczki. Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru. Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru kryształu 67 g czekolady gorzkiej 25 g masła(...)minut. Wyjmujemy i studzimy. Złożenie: Blat biszkoptowy nasączamy obficie ponczem, smarujemy połową musu czekoladowego przykrywamy drugim blatem. Blat także nasączamy i smarujemy musem. Przykrywamy trzecim blatem. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki. Ozdabiamy według uznania np. tiulem uwaga: przepis nie jest dokładnym odwzorowaniem przepisu na ciasto czekoladowe Krzysztofa. A to ciasto czekoladowe Krzysztofa
Bon appetit mon amie