pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości
Domowa cukiernia Ewymaki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek
Dzieje kuchennej Wiewiórystopniowo przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy w nim kółka. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki
Domowy Smak Jedzeniastopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C . kremowe nadzienie: 50 g płatków jaglanych 50 g mleka w proszku odtłuszczonego 3 łyżki wiórków
Kuchnia Ellierozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn
Gotuj Sam!bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180st. C w nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek
Gorący kąsekrozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko
Pink EnvelopeMANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka * musli orkiszowo-żurawinowe * herbata
Poranek na słodkosię zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie. Składniki na biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukry 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka masło 200 g spirytus
Różowa kuchniajajko na piankę, wlewamy mleko z nasionami bądź bez, wsypujemy mąkę oraz dajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy
Gotowanie...to proste !deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 250 śmietanki kremówki ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki
codojedzeniaowsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru trzcinowego 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/3 szkl oleju 1/4 szkl mleka 2 jajka kilka łyżek jagód kilka małych truskawek W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do silikonowych foremek na babeczki lub papilotek nakładać po łyżeczce ciasta, kilka jagód i wypełniać
Smakołyki Asipszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 70g brązowego cukru 100g mąki szczypta soli 2 łyżki kakao 70g białego cukru pokrojona w kostkę czekolada mleczna (100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki ze słoika, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek
Czerwona Porzeczkacukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka masła (miękkiego lub roztopionego) 125 ml mleka Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania miód do polania (płynny) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką tzw. "hakiem") do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta. (Ciasto powinno być miękkie, elastyczne
Di gotuje