bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180st. C w nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek
Gorący kąsekrozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko
Pink EnvelopeMANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka * musli orkiszowo-żurawinowe * herbata
Poranek na słodkosię zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie. Składniki na biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukry 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka masło 200 g spirytus
Różowa kuchniajajko na piankę, wlewamy mleko z nasionami bądź bez, wsypujemy mąkę oraz dajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy
Gotowanie...to proste !deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 250 śmietanki kremówki ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki
codojedzeniaowsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru trzcinowego 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/3 szkl oleju 1/4 szkl mleka 2 jajka kilka łyżek jagód kilka małych truskawek W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do silikonowych foremek na babeczki lub papilotek nakładać po łyżeczce ciasta, kilka jagód i wypełniać
Smakołyki Asipszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 70g brązowego cukru 100g mąki szczypta soli 2 łyżki kakao 70g białego cukru pokrojona w kostkę czekolada mleczna (100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki ze słoika, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek
Czerwona Porzeczkacukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka masła (miękkiego lub roztopionego) 125 ml mleka Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania miód do polania (płynny) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką tzw. "hakiem") do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta. (Ciasto powinno być miękkie, elastyczne
Di gotujemikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut. Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce i przeciąć na 3 blaty. KREM ORZECHOWY: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem, w odlanym rozmieszać proszki budyniowe. Na wrzące mleko
Cakes By Kejtkoniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy
Pyszności Słodkościmasło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane
Mania Wypiekaniasody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 1 szklanka mleka ⅓ szklanki oleju 1 jajko posiekana czekolada np. gorzka Wykonanie: Suche składniki włożyć do miski i wymieszać. W mniejszej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki wlać do suchych, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek
Mama Gotujeszklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/ 2 łyżeczki sody 1/ 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej) Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją przypominające gęste ciasto
Czerwień i błękitwidelcem 1 jajko 60ml mleka 60 ml oleju 120 ml ciepłej wody Składniki suche: 13dkg mąki pszennej 10dkg cukru 35g kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do temp 170 st.C. Bardzo ważne aby to zrobić przed przygotowaniem ciasta, bo nie lubi leżakowania
Maślane ciasteczko