śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy. 2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około(...)dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno. 3. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Polewa: 1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając. 2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. 3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniawegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki(...)czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz
Qlinarnie i Qlinarnie100g cukru pudru 150g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania kolorowa posypka cukrowa Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg(...)mieszać, aż się rozpuści. 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Masa orzechowa: 12. Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia, masa orzechowa ma mieć temperaturę jak masło. 13. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze
Mała Cukierenkawymiarach 28x15cm . Chlebek bananowy z orzechami Składniki: 400g mąki pszennej 450g bananów (waga bez skórki) 100g miodu 80ml mleka (lub wody) 2 jajka 1 łyżka (ok. 20g) oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150g orzechów włoskich Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - orzechy włoskie(...)wymieszać - do pulpy bananowej dodać ekstrakt z wanilii, miód, olej kokosowy oraz jajka, wszystko wymieszać - w innej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - na koniec do ciasta wsypać kawałki orzechów, ponownie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach
Smakołyki Berenikijabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film :) SKŁADNIKI *proporcje są na dużą(...)łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru KREM -2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru (lub 3 standardowe po 40g) -3/4 szkl cukru -1 litr mleka -250g masła WARSTWA JABŁKOWA -2 łyżki masła -ok 1300 g jabłek -2 galaretki pomarańczowe POLEWA -100g czekolady mlecznej lub deserowej -3 łyżki mleka -25g masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwoda nie wyparowała i w miarę potrzeby dolewamy wody. Po ugotowaniu puszkę wyjmujemy z wody, odkładamy do wystudzenia (jej zawartość można przełożyć do czystego naczynia, szybciej ostygnie). Do ciasta używamy jeszcze lekko ciepłej, ale nie gorącej masy. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita(...)cukru, dodajemy do niego 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) ok 700 ml mleka 200 g masła Budynie dokładnie mieszamy z 200 ml mleka i cukrem (jeśli używamy niesłodzonych). 500 ml mleka doprowadzamy w rondelku do wrzenia, następnie dodajemy do niego mleko wymieszane z proszkami budyniowymi i cukrem i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta gładka masa bez grudek. Gotowy
Zawsze głodna!Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto "Kubuś" Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki(...)sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. Masa Kubusiowa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa
Smaki Nataliiskładniki: 200 g mąki 240 g serka ricotta 240 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 jajka 40 – 60 g cukru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaIdealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z
Niezły Młynekzachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu) 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)łyżka octu polewa: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao naturalnego dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku kupione tutaj (u mnie wiśniowe) 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru) Przygotowanie: Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier
Kuchcik gotujewiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą(...)Polewa: 1 1/2 margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe. ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą
Cynamonowe szczęściesycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można(...)syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć
Mała Cukierenkajabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych(...)Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekszklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła orzechowego Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki(...)żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić. Krem: Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez
Oryginalny smakłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka) 0,4 l mleka 1/4 szkl. cukru pudru (lub więcej(...)orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń, wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię więc nie żałowałam:)). Przykryć drugim blatem. Nałożyć
coolinarnastrefa.blogspot.com