Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką lub mikserem na średnich obrotach. Dodać purée z dyni, mleko, ekstrakt z wanilii, wymieszać
Mała Cukierenkajasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.Formę wysmarować masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać
Przepisy i porady kulinarneszczypta soli 2 łyżki oleju 10 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki kokosowej Przygotowanie: Jajka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą, jasną pianę. Dodajemy cukier. Po kilku minutach ubijania dodajemy olej, mleko. Mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzamy i wylewamy ciasto. Pieczemy około 3 minuty, ale czas pieczenia
Życie zaczyna się w kuchniSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę(...)osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać.. Biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Dodatkowo dżem malinowy Białka oddzielić od żółtek
Moje domowe kucharzenieTeraz te pyszne wiśnie łączymy dodatkowo w czekoladą i wychodzi idealne połączenie. Pachnąca kawa i kawałek ciasta. Pycha. Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka ¾ szklanki oleju ¾ szklanki mleka Cukier wanilinowy 3 szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wiśnie ze słoika Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Powoli, porcjami dodajemy mleko, mąkę
Smaki Ewyowsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru bądź użyj zamiennika typu stewia lub ksylitol Z w/w składników szybko zagnieć ciasto, tak aby go niepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry morele
SMYKWKUCHNIjajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 160 g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 30 g masła 1-2 łyżki mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- w szczególności(...)puszystości. Gdy masa zwiększy swoją objętość wlać do niej ostudzoną czekoladową mieszankę i wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie bardzo delikatnie wmieszać je do czekoladowego ciasta. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem o górnej średnicy
Nastoletnie Wypiekaniemisce, roztrzep rózgą jajko z cukrem i wanilią, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wmieszaj do masy serowej tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj mleko i maliny. Rozgrzej szeroką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, wyłóż po 1-2 łyżki masy na jednego placuszka
karmelowydodając do niej to, co lubię. Składniki 4 łyżki mąki luksusowej, ok. 30-40g (typ 550) 3 łyżki mleka (o zawartości tłuszczu 1.5%) 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji Sposób przygotowania Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku. Pieczemy w mikrofalówce minutę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Olej
Mr. Tasteskondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli(...)miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć). N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem skondensowanym. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia i suchego patyczka
Słodka Stronabyło to! Pancakei wyszły przepyszne, bardzo miękkie, puszyste, właśnie takie jakich oczekiwałam. Polecam serdecznie! Smacznego! Składniki: 300g mąki 400ml mleka 2 duże jajka 40g masła 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Najprostszym sposobem na zrobienie ciasta jest wymieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Jeżeli akurat nie macie pod ręką miksera, równie dobrze można wszystko połączyć ręcznie
Animelka Blogwaniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki(...)Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa
coolinarnastrefa.blogspot.comciasta właściwego dodaje się przygotowany wcześniej "starter" wyglądający jak kleik, a uzyskujemy go przez wymieszanie mąki z wodą i doprowadzenie tej mieszaniny do odpowiedniej temperatury. O tym wszystkim oczywiście niżej w przepisie :) Dzięki tej metodzie pieczywo wychodzi naprawdę bardzo puszyste i dłużej zachowuje świeżość. A swój mleczny smak bułeczki zawdzięczają dodatkowi mleka w proszku, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Niskokaloryczny(...)Mąkę pszenną przesiać do miski i wymieszać z drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku oraz solą. Śmietanę kremówkę wymieszać z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać "starter" i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać, następnie dodać miękkie masło i dobrze połączyć je z ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut
Opowieści z piekarnikaCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami, nałożyć na przygotowane
Tradycyjna Kuchnia